Många tog spektakulära bilder på norrsken: ”Det bara exploderade”

Att få se himlen lysa upp i en färgglad symfoni är något få förunnat. En av dem som lyckades efter flera års norrskensjakt är Åsa Brandt i Strängnäs.– Det var helt magiskt! En dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

Strängnäsbon Åsa Brandt fick äntligen se ett riktigt norrsken. Detta höll på i drygt 15 minuter.

Strängnäsbon Åsa Brandt fick äntligen se ett riktigt norrsken. Detta höll på i drygt 15 minuter.

Foto: Brandt/privat Åsa Brandt

Övrigt2018-10-08 15:15

Rapporter om det sällsynta väderfenomenet har kommit från såväl Sundbyholm, Borsökna, Malmköping och Dunker.

Strängnäsbon Åsa Brandt hade egentligen inte tänkt åka ut och fotografera över huvud taget, men gjorde det till slut ändå.

Hon tog med sig hundarna och åkte ut till en utsiktsplats strax utanför Härad.

– Jag var där i drygt en timme och var nästan redo att åka hem. Då bara exploderade det på himlen. Det var helt magiskt! En dröm som gick i uppfyllelse, säger Åsa Brandt.

I drygt en kvart höll det färgsprakande skenet på att dansa över himlen. Det är ovanligt att det håller på så länge, berättar hon.

– Jag har sett det lite innan, men då har det pågått så kort tid att det försvunnit innan jag hunnit plocka upp kameran.

Åsas fotointresse har vuxit de senaste åren och ett ord sammanfattar söndagens bilder. Äntligen.

– Att fånga norrsken på bild är det svåraste jag har gjort. Det här var helt otroligt. Nu behöver jag inte åka till Norrland, säger hon.

Vad är dina bästa tips för att fånga norrsken på bild?

– Det ska vara så mörkt som möjligt utan störande belysning. Kör långa slutartider, högt ISO-tal, stor bländare och manuell fokus. Sedan är det bara att öva.

Det här är norrsken

Norrsken, eller polarsken, bildas genom att laddade partiklar från solen kommer i kontakt med jordens atmosfär, vilket i sin tur initierar elektromagnetisk strålning som vi upplever som ljus.

Fenomenet kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland när det är som mörkast ute. Polarskenen är ljussvaga och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Det krävs att himlen är någorlunda molnfri.

Ju kraftigare utbrott solen får av laddade partiklar, desto större chans till norrsken. Då krävs även att det är en klar kväll för att vi ska kunna uppfatta ljuset.

Norrsken är ofta gulgröna till färgen, men kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten.

Ljusskenet uppstår på mycket hög höjd – 100 kilometer eller mer ovanför oss.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!