Många utan koll på viktig krisberedskap

Många invånare har inte tänkt tanken på hur en större kris i samhället, exempelvis en översvämning, skulle påverka dem. Just denna vecka är ett ypperligt tillfälle att tänka den tanken.

En större vattenledning på Kungsgatan mitt i Eskilstuna sprang läck i oktober förra året och resulterade en översvämning. Ett typexempel, om än i mindre skala, på en samhällskris som kan ske utan förvarning.

En större vattenledning på Kungsgatan mitt i Eskilstuna sprang läck i oktober förra året och resulterade en översvämning. Ett typexempel, om än i mindre skala, på en samhällskris som kan ske utan förvarning.

Foto:

Övrigt2017-05-10 15:08

I måndags inledde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för första gången kampanjen Krisberedskapsvecka.

‒Det är en nationell aktivitet som MSB initierat men den pågår i Flen också och det är mycket kommunerna i praktiken som genomför aktiviteterna, säger Andrej Börjesson som är Flens kommuns beredskapssamordnare.

Hur märks kampanjen av i Flen?

‒Att informera är vad det handlar om, sprida information om att det kan ske kriser i samhället. Eftersom alla har en roll i en krishändelse är det viktigt att så många som möjligt till och börja med funderar på hur de och anhöriga kan påverkas. Finns det något jag kan göra för att förberedda mig så att konsekvenserna inte ska bli så allvarliga, säger Börjesson som vänder sig till den digitala foran för att delge denna information.

‒I Flen har vi i år valt att fokusera på våra digitala medier som Facebook, Twitter och vår hemsida för att uppmärksamma detta. Det är möjligt att det blir på annat sätt nästa år. Vi ställer frågor till läsarna i dessa medier, hur ni är förberedda, och om man känner att man inte är det hoppas vi att de går in på hemsidan för mer information.

Att skaffa sig kunskap anser Andrej Börjesson vara en stor del av det förebyggande arbete, men en nationell undersökning som MSB gjort visar att långt ifrån alla vet allt de borde veta.

‒40 procent svarade att de inte vet hur man ska förberedda sig för en samhällskris, 63 procent hade inte tänkt tanken på att de kan göra förberedelser. Resultatet av den här undersökningen gör att vi tycker det är viktigt att göra denna kampanj och andra i framtiden, säger Börjesson och delger några raka förberedelsetips.

‒Det allra första är att fundera på vad som skulle ske om det till exempel blir elavbrott i ett par dagar eller om det blir en stor översvämning i kommunen. Gärna diskutera med anhöriga, arbetskamrater eller skolkompisar. Vill man göra ännu mer kan man skaffa en krislåda att ha hemma med vattendunkar, konservburkar, ficklampor med batterier, radio med batteri och tändstickor. Detta är bara ett urval, det finns mer tips på kommunens hemsida, säger Andrej Börjesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!