I vissas ögon är Åker en håla, en plats utan service och aktiviteter och med alldeles för dåliga kommunikationer. Men det är inte den bild Maria Baumert har av sin hemort. När hon tänker på Åker, är det på vacker natur, gulliga hus och en trygg plats där alla känner alla.
‒Folk som bor här gnäller över Åker, men är samtidigt väldigt stolta. Det finns ett självförakt, men om någon snackar skit om Åker då är det allvar, säger Maria Baumert.
Hon flyttade hit från Botkyrka för snart 20 år sedan, och kände sig till en början malplacerad. Glappet mellan den unga kvinnan från betongförorten och de infödda Åkersborna var stort.
‒Det finns en stark jantelag här, och folk var inte lika öppna med sig själva som jag var van vid. Men så småningom lärde jag känna folk genom jobbet på Riagården. Jag snackar alltid mycket med alla, och när de gamla bruksgubbarna som är tredje–fjärde generationens Åkersbor började heja på mig visste jag att jag var accepterad.
Precis som alla orter har Åkers styckebruk sina avigsidor, men Maria Baumert tycker att de positiva sidorna ofta hamnar i skymundan. För något år sedan bestämde hon sig för att starta Facebook-gruppen Vad händer i Åker. Där kan hon och alla andra Åkersbor lägga ut bilder på ortens vackra delar, dela med sig av anekdoter och tipsa om aktiviteter.
‒Många grupper av den här typen blir så negativa, diskussioner slår ofta över till rasistisk smutskastning. Jag försöker styra så gott jag kan och har märkt att om jag skriver inlägg med en positiv ton blir tonen i gruppen mer positiv. Då får jag mer energi, säger hon.
Hon bidrar själv till flödet genom att lägga upp videoklipp och fina bilder. Nyligen startade hon en tävling om att göra egna reklamfilmer om Åker.
‒Det är många som skriver till mig och uppmuntrar mig att göra mer, säger hon.
Men allt engagemang stannar inte på nätet. Maria Baumert har också förhört sig om vad hon kan göra för ungdomarna på orten. Det resulterade i att hon tog initiativet till en musikstudio, Studio 647, som öppnade i Perrongens källare i februari.
‒Det var nog min förortsådra som talade. Allt gick jättefort från idé till verklighet. Jag tog kontakt med Studiefrämjandet som har hjälpt till otroligt mycket och som står för finansieringen. Nu är det fem–sex ungdomar som håller till där flera dagar i veckan, både i grupp och ensamma, säger Maria Baumert.
Resultatet från Studio 647 finns att lyssna på i Facebook-gruppen med samma namn.
Maria Baumert har redan tagit sig an nästa projekt. Hon tycker om att fotografera och ska göra en serie svartvita bilder, inspirerade av gamla vykort men med moderna motiv.
‒Jag är lite trött på bilder på kanonerna. Jag vill ta andra bilder och gärna med människor. Jag tycker om kontraster och ska försöka fånga det grovhuggna och det transparanta i kombination. Typiska Åkersmotiv i ny tappning, dåtid och nutid som möts.
Planen är att bilderna ska hamna på planscher och vykort som förhoppningsvis ska komma till försäljning.
‒Jag hoppas att det ska bli klart i sommar någon gång. Jag har efterlyst personer som vill vara med på bilderna och har fått lite napp, säger hon.