Eskilstuna-Kuriren har tidigare berättat om Maria som polisanmälde en klasskamrat för våldtäkt efter en övernattning med flera klasskamrater. Enligt henne vaknade hon av att han rörde vid hennes kön under natten.
Skolans rektor stängde omedelbart av den polisanmälda eleven i två veckor, vilket är den längsta perioden en rektor kan stänga av en elev enligt skollagen. Det är nämligen barn- och utbildningsnämnden som senare måste ta ett beslut om en eventuell förlängd avstängning. Ännu har nämnden inte beslutat om en förlängning.
Istället har Maria och hennes mamma haft möte med rektorn och kommit fram till att hon och klasskamraten ska gå växelvis till skolan.
– Rektorn frågade hur Maria helst ville ha det och hon svarade att han inte ska gå alls, men det går inte. Då föreslog rektorn växelvis, det vill säga ett par dagar varje vecka. De ska hålla på att växla fram och tillbaka och vi har ett nytt möte med rektorn om två veckor, säger Marias mamma.
Maria är dock inte nöjd med lösningen.
– Jag tycker inte alls om den. Han har vistats i skolan när han har varit avstängd så jag vågar knappt gå dit när jag ska gå dit. Han får inte vara på skolans område men han förstår inte det, säger hon och fortsätter:
– Jag mår för dåligt för att plugga hemma. Jag har ingen motivation just nu.
Maria hade funderat på att byta skola men vill gå kvar.
– Tanken är att det inte ska påverka hennes studier och betyg. Det finns en plattform där hon kan göra uppgifter och hon får stöd från en lärare som hon kan kontakta i fall något strular, säger Marias mamma.
Mamman är själv orolig över lösningens effekter på dotterns undervisning.
– Jag undrar hur det ska gå för henne att plugga ensam hemma. Det gäller att ha ordentlig disciplin.
Efter förhör hos polisen har Maria och hennes mamma inte hört något från polisen eller utredare.
– De skulle förhöra eventuella vittnen och senare ska åklagaren bestämma om den anmälde pojken ska höras, säger Marias mamma.
Hon har inte överklagat barn- och utbildningsnämndens beslut ännu.
– De tycker att det inte finns anledning till att stänga av honom och det är jättetråkigt. Men om jag överklagar vill jag komma med något nytt, vilket det inte finns idag. Situationen är likadan som när rektorn stängde av honom, säger hon.
Gymnasiets rektor kan inte uttala sig i enskilda fall men säger att den nuvarande lösningen har fungerat förut.
– Vi har prövat en kortsiktig lösning med växelvis närvaro på skolan tidigare och den har fungerat bra. Vi måste förhålla oss till skollagen och hitta lösningar på skolan som är gångbara för eleverna. Målet är att alla ska känna sig trygga i skolan.
Hur säkrar ni att elevernas skolgång inte påverkas av den lösningen?
– Man får stöd och hjälp från sina lärare, antingen via dator eller att man har kontaktuppgifter. Man träffas också på skolan regelbundet. Vi kommer ha uppföljningsmöte för att se hur det fungerar, säger rektorn.
Maria heter egentligen något annat.