Maria tvingas gå kvar i samma klass som killen hon polisanmält för våldtäkt

Hon har anmält en skolkamrat för våldtäkt. Nu tvingas hon byta skola för att slippa möta sin förövare varje dag. Anledningen är att polisen först nu ska börja utreda fallet.– Jag klarar inte av att se honom varje dag, säger Maria.

Övrigt2018-09-27 04:33

Våldtäkten anmäldes efter en övernattning med flera skolkamrater i en stad i norra Sörmland. Enligt Maria, som går i gymnasiet, vaknade hon av att en manlig skolkamrat som sov bredvid henne i sängen rörde vid hennes kön.

– Jag var jättechockad eftersom det var en kompis. Jag väckte min tjejkompis som sov bredvid mig och hon slängde ut honom. Först erkände han och kom med en massa ursäkter men efter det började han ljuga och sa att jag var med på det och att jag förstör hans skolgång, berättar Maria.

Efter att ha pratat med skolans kurator och sedan rektorn polisanmälde hon sin skolkamrat. Nu är han avstängd i två veckor från undervisningen på deras gemensamma gymnasieskola i väntan på polisens utredning. Men han är snart tillbaka.

– Det känns som att rektorn har gjort allt hen kunde göra, men jag tycker att det är väldigt synd att man inte kan göra mer. Jag vill att han ska byta skola, säger Maria.

Enligt skollagen kan en rektor stänga av en elev i upp till två veckor. Sedan är det politikerna i barn- och utbildningsnämnden som tar beslut om att förlänga avstängningen eller inte.

För att slippa se skolkamraten igen har Maria bestämt sig för att prova en utbildning på ett annat gymnasium.

– Det är jättejobbigt för jag är på den enda linjen jag vill gå på, jag vill verkligen inte göra något annat. Men jag har inget val. Han kommer att kunna gå kvar efter de här två veckorna och jag klarar inte av att se honom varje dag, i flera år, säger hon och fortsätter:

– Rektorn har sagt att hen har varit med om det förut och att även om en elev dömts behöver han inte byta klass. Och rektorn sa till oss att polisen hade sagt att de utreder två mord just nu så det kan ta upp till tre månader innan de tar upp mitt fall.

I söndags startades en namninsamling som spreds via ett Instagramkonto. Målet med namninsamlingen är att få den utpekade manliga eleven att byta skola. Just nu har 4 812 personer skrivit under.

– Jag hade ingen aning om namninsamlingen, det var en kompis till mig som hade kontaktat Instagramkontot. Det känns som att jag inte får någon hjälp så jag blev väldigt glad över den faktiskt. Jag känner att det fanns folk som stöttar mig. Men rektorn sa till mig att hen tycker att skolan gjorde allt de kan och att namninsamlingen var hemsk eftersom den drog så mycket uppmärksamhet till allt. Men det håller jag inte med om, jag tycker att den är bra, säger Maria.

Marias gymnasierektorer förklarar:

– Som rektorer tar vi inte ställning för någon part, vi är varken poliser, åklagare eller domaren, utan vi ska bara lyssna och förhålla oss till skollagen.

Rektorn är kritisk till namninsamlingen.

– Det blir väldigt olyckligt både för den drabbade tjejen och pojken när det börjar skrivas en massa i sociala medier. Det som är lite läskigt med det hela är att pojken redan är dömd i sociala medier.

Lars Franzell, chef på avdelningen för grova brott hos polisen, säger han att han inte kommer att lämna några uppgifter till media.

Anmälaren säger att polisen uppgett till rektorn att det kan dröja upp till tre månader innan hennes anmälan utreds, stämmer det?

– Det får stå för henne, det är fel, säger Lars Franzell.

Senare samma dag, efter att tidningen ringt och ställt frågor till polisens avdelning för grova brott som handlägger ärendet, hör Maria av sig. Polisen har kallat henne till ett första förhör.

Marias mamma är kritisk till hanteringen.

– Jag ifrågasatte att det kunde ta allt från två veckor till tre månader innan de skulle börja utreda, men polisen som ringde mig i dag bad så hemskt mycket om ursäkt för det. Hon sa att det inte stämde. Fallet har hög prioritet hos dem, säger Marias mamma.

Maria mamma tycker att fallet måste få uppmärksamhet.

– Det är förfärligt och förjävligt att en sådan händelse ens förekommer 2018. Jag är upprörd, ledsen och arg. Skolan har skött sig så gott de kan, det är ju lagar som ska följas, och nu ska väl polisen ta tag i det så att det händer någonting.

Maria heter egentligen något annat.

Samtyckeslagen och sexualbrott

Den nya sexualbrottslagstiftningen gäller sedan den första juli i år. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.

Har du gjort något mot eller med någon utan den personens samtycke så är det olagligt. Det behöver inte ha förekommit hot och våld eller att personen varit i en särskilt utsatt situation.

Enligt BRÅ:s skolundersökning från 2015 uppger drygt 15 procent av skoleleverna att de blivit utsatta för någon form av sexualbrott under der det senaste året, med stora skillnader mellan tjejer och killar. 24 procent av tjejerna uppger utsatthet för sexualbrott medan motsvarande siffra bland killarna är 6 procent.

Källa: 1177 Vårdguiden, BRÅ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om