Mariefredskock med många järn i elden

Hon lagar mat, bakar, inreder, skriver recept och tipsar om krogar. Driver diversehandlar, facebookar och tårttwittrar. Allt i en till synes rasande fart. Men kockan och matmamman Leila Lindholm känner inte igen sig i frågan ”Hur hinner du”?– Jag är ganska selektiv med det jag gör.

Övrigt2012-08-10 18:54

I åtta år har Leila Lindholm lagat mat och bakat i tv så till den grad att hon kallats Sveriges svar på Nigella Lawson, den brittiska tv:ns matguru. Men vid spisen har hon stått mycket längre. Matlagning har varit en favorit alltsedan tidiga tonåren.

Hur hamnade du i köket?

– Jag gick på gymnasiets restauranglinje och fick mitt första jobb på Ulla Winbladh i Stockholm. Där började jag i kallskänken, lärde mig massor och fortsatte så småningom till det varma köket. Det är den vanliga gången i restaurangvärlden.

Hur då?

– Traditionellt har det inte funnits så jättemånga kvinnliga kockar. Varma köket anses tyngre att jobba i och där har det varit vanligare med män, medan kvinnorna oftare stannat i kallskänken.

Är det tyngre?

– Ja, det är det ju – och dessutom gör det skäl för namnet. Det kan bli väldigt varmt ibland, uppåt 40 grader.

Du fortsatte till namnkunniga svenska restaurangen Aquavit i New York.

– Alla drömde om att få jobba där – och jag fick chansen för att jag arbetat tillsammans med kockar som varit där tidigare. De första månaderna tog jag hand om smörgåsbordet, sedan gick jag vidare till det varma köket. Jag stannade i två år och när jag kom hem jobbade jag runt lite, bland annat hos Nils-Emil Ahlin och Melker Anderssons.

1999 blev Leila Lindholm vald till årets kvinnliga kock. Efter det började hon använda sina kunskaper på ett nytt sätt.

– Jag började frilansa, skriva recept och fotografera. Alltså, jag stylade maten, la upp den snyggt och så var det någon annan som stod bakom kameran.

Hur blev du tv -kock?

– Jag tyckte det var lite gubbigt med alla manliga tv-kockar. Maten de lagade var ofta avancerad, knappast något för en tisdagskväll hemma hos den ensamstående tvåbarnsmamman. I stället ville jag visa på den förenklade vardagsmaten – som alla kan laga – och som ändå känns proffsig. Så jag gick upp till TV4 och la fram ett förslag.

Det blev napp och Leila Lindholm började sin tv-karriär med matinslag i Nyhetsmorgon. Genom åren har hon sedan lagat mat i Frankrike, julstökat, gräddat våfflor, lagat mat på landet och gjort matbesök hos kända personligheter. Hon har också skrivit böcker, fem vid det här laget, varav flera är översatta till engelska och tyska.

Blir det mer tv ?

– Inte just nu, för tillfället fokuserar jag på projektet Leilas general store, en butik på nätet med mina egna produkter. Olika prylar till köket. Porslin, emalj, textilier.

Du har även ett förlag. Ger du ut andra böcker än de du själv skrivit?

– Donal Skehan, en matprofil och tv-kock från Irland som just nu är väldigt ”up and coming” kom ut med en kokbok hos oss i våras. Och David Batra har en indisk kokbok på gång.

Vem lagar maten hemma hos er?

– Vi turas faktiskt om ganska mycket. Min man lagar lika ofta som jag.

Kör ni med veckolista?

– Nej, inte alls, vi är mer av den spontana sorten.

Hur länge har ni varit sörmlänningar?

– Vi har bott tre år här i Mariefred och trivs jättebra. Det är en superfin, charmig liten stad. Men kontoret har jag i Stockholm.

Leilas general store, Leila blogg, Leilas vintage, Leilas home and garden som sagt, hur hinner du allt?

– Det senaste året har varit lite intensivt, men egentligen tror jag det ser ut som mycket mer än det verkligen är. Det jag gör har stor genomslagskraft. Därför kan det verka som om jag jobbar hela tiden. På sätt och vis gör jag väl det också, för ibland är det svårt att se var gränsen går. Är jag på utlandssemester så samlar jag till exempel på mig matupplevelser – som sedan blir till krogtips i min blogg. Men för mig är det ett privilegium att få jobba med mitt största intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om