Så sammanfattas den polisanmälan som gjordes i fredags kväll av en Mariefredsboende kvinna i 90-årsåldern.
Enligt anmälan fick hon först ett telefonsamtal från en man som sa sig ringa angående hennes brandvarnare. Hade hon inte fått ett brev om det, undrade han.
Det berättar Per Arkenklo, bedrägerispecialiserad förundersökningsledare vid Polisregion öst, som utreder ärendet.
Det hade hon inte. Men när mannen sa att han bara var fem minuter bort och ändå kunde komma förbi och byta hennes brandvarnare, sa hon ja.
Mannen, som den äldre kvinnan uppgett var väldigt trevlig, ville börja med att få betalt för sin tjänst – men bara 15 kronor. Kvinnan erbjöd kontanter men mannen förklarade att han bara kunde ta emot kort.
Mannen hävdade sen att kortläsaren strulade och att han var tvungen att läsa in kortet ute i sin bil. Kvinnan gav då honom sin kod. Mannen gick ut till bilen – och försvann.
Enligt polisanmälan var mannen i 40-årsåldern och runt 170 centimeter lång. Han hade mörkt hår och bar mörkblå mjukisbyxor och en mörkblå tröja.
– Ytterligare en man väntade utanför bostaden, men honom hörde hon bara, säger Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen.
Per Arkenklo kallar metoden "inträngningsmodus".
– Man bereder sig tillträde till en bostad under förevändning att man ska byta brandvarnare, rengöra en fläkt eller kontrollera någon antenn. Nästan vad som helst.
Brandvarnebedragare har dykt upp tidigare, på olika platser i Sverige. Så sent som i måndags drabbades en 90-årig kvinna i Vagnhärad.
– Det kommer nya modus som de kör ett tag, sen kommer något annat. Barnbarnsmoduset var ju vanligt i Sörmland ett tag – att någon utger sig för att vara en äldre persons barnbarn och behöver få låna kort och kod.
För det är just äldre, oftast ensamma, den här typen av bedragare oftast siktar in sig på, säger Per Arkenklo.
Hur hittar de sina offer?
– Vi brukar inte gå ut med detaljer, men det är inget större problem att kartlägga åldersgrupper geografiskt via internet, säger Per Arkenklo.
Har du några råd om hur man ska slippa drabbas?
– Lämna aldrig kort och kod till okända. Lämna inga uppgifter till någon du inte vet vem det är. Det gäller kontouppgifter, personnummer, kortuppgifter... allt. Om någon ringer, logga aldrig in någonstans och lämna inte ifrån dig uppgifter.
Det finns dock även företag som är legitima och hjälper folk i deras hem, påpekar Per Arkenklo.
– Är man osäker kan man ta råd av någon, ringa en släkting eller vän. Jag förstår att det kan vara svårt, för de här bedragarna ser ju inte ut som några busar och beter sig inte som det heller. De är väldigt trevliga och vänliga och det är därför de lyckas.
Brottet i Mariefred rubriceras än så länge som bedrägeri och egenmäktigt förfarande.
Hur går ni vidare med utredningen?
– Det vi gör närmast är att titta om det skett något uttag och om det i så fall finns övervakningsfilm, säger Per Arkenklo.