Mariefredspolitiker har varit obehörig i flera år

Eva-Lotta Ekelund har flera förtroendeuppdrag för Mariefredspartiet. Samtidigt har hon sedan 2015 varit folkbokförd i Stockholm, något som diskvalificerar henne från uppdragen.

Övrigt2018-03-07 06:12

Samtliga förtroendevalda i en kommun måste vara folkbokförda där. Det säger kommunallagen. Mariefredspartiets ordförande och gruppledare Eva-Lotta Ekelund är folkbokförd i Stockholm sedan 2015. Trots det är hon ledamot i kommunfullmäktige, valberedningen och barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs kommun.

‒Jag bor i Mariefred. Men jag är folkbokförd i en lägenhet i Stockholm för att jag ska få ha kvar den, säger Eva-Lotta Ekelund.

I lägenheten bor hennes son med familj. Eftersom det är en hyresrätt får hon inte skriva över den på honom innan de har bott på samma adress i minst tre år, berättar hon. När hyresvärden upplyste henne om att kontraktet riskerade att dras in våren 2015, folkbokförde hon sig därför där.

Jag har inte gjort det här för att tjäna pengar på något andrahandskontrakt, utan för att hjälpa mina barn

Eva-Lotta Ekelund.

‒Jag har inte gjort det här för att tjäna pengar på något andrahandskontrakt, utan för att hjälpa mina barn. Min son hade stått i kö länge men hade nog inte fått en lika bra lägenhet annars. Jag skulle inte ha gjort på något annat sätt i dag. Det kändes inte omoraliskt, säger hon och berättar att hon bor hos honom och hans familj ibland.

Kände du till att du måste vara folkbokförd i kommunen för att få ha ett förtroendeuppdrag?

‒Jag har för mig att det är något vi pratade om inför valet, men då var det inga problem eftersom jag var folkbokförd i Mariefred. Sedan har jag inte tänkt på det mer, eftersom jag lever och verkar här. Jag har inga planer på att flytta från Mariefred, jag ska leva här resten av livet i ett generationsboende, med min dotter och hennes barn.

Vad händer nu när du känner till det här?

‒Då lämnar jag fullmäktige, givetvis. Barnen och familjen står över allt annat, de är viktigast i världen.

Det är klart att vi ska agera på något sätt

Ulf Broström, chefsjurist i Strängnäs kommun.

För Ulf Broström, chefsjurist i Strängnäs kommun, var det en nyhet att Eva-Lotta Ekelund inte längre bor i Mariefred.

‒Om en förtroendevald flyttar från kommunen är den inte behörig och måste den säga upp sin plats, säger han.

Att hon har varit obehörig, har det betydelse för något av de beslut som hon har varit med och fattat?

‒Teoretiskt ja. Men om det har haft betydelse för utgången av något beslut vet jag inte. Hon har varit en röst av många.

Hur ska kommunen agera nu?

‒Det vet jag inte nu, det är första gången jag har råkat ut för det här. Men det är klart att vi ska agera på något sätt.

Tidningen har kontrollerat övriga ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. De är för närvarande folkbokförda i kommunen.

Så säger lagen

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige väljs bland dem som har rösträtt.

Rösträtt har personer som är folkbokförda i kommunen och fyller 18 år senast på valdagen.

Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör uppdraget. För en fullmäktigeledamot upphör uppdraget vid nästa fullmäktigesammanträde. En nämndledamot kan få sitta kvar under resten av mandatperioden, om fullmäktige tillåter det.

Dubbelt boende är tillåtet, enligt Skatteverket, så länge du bor minst en sjundedel av din tid i varje boende. Skatteverket bestämmer då var du ska vara folkbokförd.

Källa: Skatteverket.se samt nya kommunallagen kapitel 1 och 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!