Sommaren och hösten var Svenska Dagbladet var först med att berätta om.
– Vi har ju inte skänkt pengar, vi har köpt fastigheten. Genom att församlingen kan vara kvar så bidrar vi till att hjälpa dem. De blev otroligt glada och det känns naturligtvis väldigt bra, säger Mark Kakai som har sina rötter i den iranska delen av Kurdistan.
Han beskriver sig som ickereligiös och hade innan förvärvet aldrig satt sin fot i moskén.
– Nej, första gången jag var där var under visningen inför köpet. Vi har skrivit ett avtal med församlingsstiftelsen som nu hyr lokalen av oss. De enda kraven vi ställt är att det inte får förekomma någon typ av extremism och att de inte bryter mot svensk lagstiftning.
Ett av motiven bakom köpet var att undanröja de extrema salafisternas försök att ta över moskén.
– Ja, det var ett skäl. Men vi ville också hjälpa församlingen med vår kompetens som fastighetsförvaltare. De har inte tillräckliga kunskaper om förvaltning och ekonomi. Det är mycket som behöver göras och vi har påbörjat renovering av både el- och ventilationssystem.
Mark Kakais fastighetsbolag äger och förvaltar närmare 30 fastigheter i Eskilstuna, Strängnäs och Stockholm. Hans affärsbana inleddes dock i bilbranschen och han drev förut företaget MK Bilar på Nystrandsgatan i Eskilstuna.
– Vi sålde begagnade bilar då men nu är det bara fastigheter som gäller.
Abd al Haqq Kielan, välkänd imam vid moskén, är mycket nöjd med hur den bekymmersamma situationen löstes i höstas. Nu betalar man en blygsam summa i hyra vilket minimerar risken för ekonomiska bakslag.
– Det är en väldigt bra lösning. Mark Kakai är en bra kille som det är skönt att ha att göra med, säger han.