Matlagning är det inte

Av Agneta Lokrantz
När dottern hyrde häst på sportlovet skulle hon ha med sig egen mat och eget fika till ridskolan. Kafeterian skulle nämligen inte vara öppen.

Övrigt2013-03-05 06:00

Hon fick bestämma själv vad hon ville ha med sig, och lustigt nog valde hon spagetti och köttbullar.

Det råkade vara samma dag som det bekräftades att det var hästkött i köttbullar som Dafgårds levererat till Ikea.

Jag kände mig dock lugn när jag packade hennes matsäck – köttbullarna var nämligen hemgjorda.

Ok, det tar en stund att rulla dem och det är lite kladdigt, men det kan jag ta. Att jag vet vad det är i maten som jag serverar min familj gör det mödan värt. Och än så länge har i alla fall ingen avslöjat att det är hästkött i livsmedelsbutikens förpackningar med nötfärs.

För mig, som hellre sitter på hästen än stoppar den i munnen, är förekomsten av hästkött i industriproducerad mat stötande. Men skandalen handlar inte om att hästkött skulle vara osmakligt av någon anledning.

Det ska visst smaka bra, sägs det. Ungefär som nötkött fast med lägre fetthalt. Nej, grejen är ju att det är ett lurendrejeri av stora mått, och det blir bara större om även tillverkaren förts bakom ljuset.

Ingen tycker om att bli lurad. Man känner sig fånig och tycker ofta att man borde ha vetat bättre.

Man förbannar sin vilja att tro gott om människor. Besvikelsen och ilskan blir stor när man upptäcker att det finns de som utnyttjar detta, de som sätter profiten i första rummet och struntar i etiken och ärligheten.

Tillverkaren har fått med hästkött "utspädd" nötfärs av sin leverantör. Konsumenterna har trott att det har varit nötfärs i köttbullarna – det står ju det på förpackningen!

Enligt svensk lag ska alla ingredienser stå i innehålls- deklarationen. Det hade varit något annat om det faktiskt hade stått att köttbullarna innehållit en viss del hästkött.

En annan dimension på skandalen är att hästarna som blivit människoföda inte har fötts upp med avsikt att bli det.

De kan ha varit sjuka och fullproppade med mediciner innan de avlivades och slaktades – och dokumentationen är bristfällig. Även om den svenska djurhållningen är bra, med minimalt användande av mediciner, med karenstider, gränsvärden och andra försiktighetsåtgärder, finns det gott om andra länder där man inte är lika nogräknad.

Och det finns inget som tyder på att de hästar som hamnat i de utspädda köttbullarna var just svenska. Köttet var ju importerat.

Det här är livsmedelsindustrins baksida. Ja, jag kallar det för industri, för någon matlagning är det inte.

Råvaror manipuleras och framställs ibland på sätt som vi inte vill höra talas om men som vi borde bli medvetna om.

Blir vi lurade i leverantörsledet är det ingen idé att ställa sig upp och kräva bättre mat i skolan, på sjukhus och äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om