Matmarknaden bjöd på såväl sött som salt

I det ena hörnet fanns känguruburgare från Australien, i det andra mafe, det vill säga jordnötsgryta, från Elfenbenskusten i Afrika. Under onsdagen öppnade den internationella matmarknaden på Stortorget.

På torget finns bord och bänkar att slå sig ner vid för att äta marknadsmaten.

På torget finns bord och bänkar att slå sig ner vid för att äta marknadsmaten.

Foto:

Övrigt2017-05-03 16:55

Den internationella matmarknaden är tillbaka efter ett års uppehåll.

Cheristine Asker var en av många marknadsbesökare som njöt av dofterna, smakerna och människorna.

‒Jag kommer från Yorkshire i England, från Ripon, och där har man sådan här marknad varje torsdag. Den lockar massor av folk. Jag saknade verkligen den här marknaden förra året, sa hon.

‒Jag fick gå på matmarknaden i Ystad förra året, berättade kommunalrådet Göran Dahlström.

I samband med att marknaden öppnade fick representanter från kommunen och från KFV marknadsföring en rundvandring bland marknadsstånden.

Marknadsgeneralen Francois-Xavier Mauraisin lät dem smaka av allt från crêpes till fish and chips samtidigt som han berättade för dem att den första matmarknaden arrangerades i Malmö 2008. I år besöker han 28 städer, från Malmö i söder till Luleå i norr. Och på årets marknad finns mat från 15 olika länder.

Ingemar Bergenstad passade på att smaka känguruhamburgare.

‒Jag tyckte att det lät exotiskt, sa han.

Henrik Larsson tog del av informationen på den gula skulten där köttets många fördelar lyftes fram. Sedan gjorde han en beställning.

‒Det smakar ungefär som vanlig hamburgare, inte så stor skillnad, tyckte Ingemar Bergenstad.

‒Nej, inte så stor skillnad alls, sa Henrik Larsson.

Hanna Andrén, Hanna Lundgren och Sofia Egertz passade också på att äta lunch på marknaden.

‒Det är så mysigt att gå runt här, sa Hanna Andrén.

‒Det är kul att möta människorna som jobbar här, fortsatte Hanna Lundgren.

‒Och så är det roligt att det händer något, tyckte Sofia Egertz.

Efter lunchen såg de fram emot efterrätten. Crêpes och macarons väntade.

Ewonne Ek såg också fram emot efterrätten. Efter langosen botaniserade hon bland söta och salta fudge.

‒Det blev en salt karamell, en lakrits och en snickers, sa hon.

Suzie Stöttwig som driver företaget tillsammans med sin man berättade att fudgen tillverkas i en liten fabrik i norra Frankrike.

‒De ska ätas i små, små bitar. De funkar till allt från kaffe till rödvin.

International street market pågår till och med lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om