Mats Hofgren håller motorsågskurser hemma på gården – så går det till

Från den 1 januari 2015 måste du som jobbar yrkesmässigt – eller i någon form av näringsverksamhet – med motorsågen som redskap, kunna visa upp ett giltigt motorsågskörkort. Oavsett om du hjälper grannen mot en ersättning eller om du har skogsavverkning som yrke är du skyldig att lära dig hantverket av en certifierad instruktör. Hur gör man då?

Niklas Karlsson tränar på att såga så att trädet faller exakt åt det håll han planerar. Mats Hofgren, till höger, håller motorsågskurser på den egna gården utanför Malmköping.

Niklas Karlsson tränar på att såga så att trädet faller exakt åt det håll han planerar. Mats Hofgren, till höger, håller motorsågskurser på den egna gården utanför Malmköping.

Foto:

Övrigt2017-03-09 07:10

Skogsentreprenör Mats Hofgren bor i Malmköping och leder motorsågskurser hemma på gården och i skogarna runt Dunkers-Malma. Han är själv utbildad ledare via föreningen Säker skog sedan tio år och har hunnit utbilda ett antal hundra kursdeltagare, både via studiecirklar och på kurser dagtid.

‒Jag hade själv gått skogsbruksskola på 70-talet och tyckte jag kunde det här. Men jag fick sätta mig i skolbänken och lära om en hel del, det är mycket ny kunskap som kommit fram på området. Efter utbildningen gick det väldigt mycket lättare för mig att hugga, det gick åt mindre energi helt enkelt.

‒Detsamma upptäcker många kursdeltagare. De kommer till första mötet med inställningen att det här kan jag ju redan, och efter ett par timmar utbrister de: "Det här hade jag ingen aning om". De flesta brukar säga att detta var det bästa de gjort.

Mats konstaterar att gränsdragningarna för körkortet inte är alldeles glasklara än.

‒Att såga ved på den egna tomten behöver du inte ha körkort till. Inte heller om du som skogsägare ensam jobbar på din fastighet. Men det finns gråzoner, och utan riktiga domar att luta sig mot än så är det svårt att säga exakt vem som omfattas.

Men, poängterar han, oavsett vad lagen säger så bör alla som hanterar en motorsåg veta vad de gör. Det handlar om att värna arbetsmiljön.

‒Mellan fem och tio personer dör i skogsarbete varje år, hur många som skadar sig finns ingen statistik på. Många jobbar extra i skogen, det är tungt och man blir trött.

‒Och du kanske jobbar för en arbetsgivare som kräver körkort. Händer det en olycka och du skadar dig är läkaren skyldig att rapportera det som en arbetsskada. Arbetsmiljöverket blir inkopplat och utreder arbetsgivaransvar, vilket kan sluta med hårda straff, ersättningsanspråk och försäkringstvister om du inte kan visa upp giltigt körkort.

Den typiska kursdeltagaren hos Mats Hofgren är skogsägare i medel- eller övre medelåldern. Eller yngre män vars pappa sagt att "ska vi hålla på tillsammans i skogen får du lära dig det här ordentligt".

De allra flesta är alltså män, men en och annan tjej har Mats utbildat genom åren, och han förklarar att dessa oftast klarar sig galant.

‒Kvinnor läser instruktionerna, det gör inte karlar i allmänhet, menar han och berättar om en kvinna som fått en motorsågskurs i julklapp av sin man som ville ha sällskap i skogen.

Med på samma kurs var en entreprenör som huggit i hela sitt liv, och som uttryckte sig nedlåtande och buffligt. Den kvinnliga deltagaren kom snart till Mats och ville hoppa av. Det var ingen idé, hon skulle inte lära sig det här. Men Mats tog mannen åt sidan och bad honom tona ner sig lite.

Så blev det dags för slutprov. Entreprenören kuggade, kvinnan klarade provet galant.

‒Han hade gamla olater han föll tillbaka i, och gjorde en del farliga grejer med motorsågen medan hon tog kursen på allvar och lärde sig jättebra.

Motorsågskörkort

Vill du lära dig tekniken att fälla träd med motorsåg och få kunskaper om säkerhet i skogen? Då ska du ta motorsågskörkort. Certifierade kurser hålls av olika arrangörer. Syftet med införandet av motorsågskörkort är att skapa en säkrare miljö för dig som jobbar i skogen. Målet är att genom utbildning förbygga olyckor som uppstår vid trädfällning, och lämpar sig därför för både privatperson och för dig som jobbar yrkesmässigt med att fälla träd.

Utbildningen kan genomföras på olika sätt; kurs, gymnasieutbildning, studiecirkel, självstudier eller en blandning av egen träning/instudering och någon form av lärarledd träning/utbildning. Proven måste genomföras av certifierad instruktör.

Det finns många nivåer på ett motorsågskörkort. Nivå A kräver inga förkunskaper. Ålder bör normalt vara 18 år, men det är tillåtet att delta i lärarledd motorsågsutbildning redan från 16 år om man bedöms psykiskt och fysiskt mogen.

Källa: Säker skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!