Mats-Olas konto kapat – sprider ofrivilligt bluffreklam i Eskilstunagrupp på Facebook: "Är jättejobbigt"

Mats-Ola Cajlén, 70, är ingen bedragare. Men han postar ofrivilligt bluffreklam på Facebook – utan att ha kontroll över det.– Det är jättejobbigt, säger han.

Mats-Ola sprider ofrivilligt bluffreklam i olika Facebookgrupper.

Mats-Ola sprider ofrivilligt bluffreklam i olika Facebookgrupper.

Foto:

Övrigt2018-07-09 19:33

Den som är aktiv i gruppen ”Du vet att du är i från Eskilstuna om…” har kanske sett 70-årige Mats-Ola Cajléns uppdateringar. Han tipsar om att du kan få en iPhone X nästan gratis. Det ska röra sig om en ny Apple-kampanj som innebär att du kan köpa en ny Iphone för bara fem kronor. Klickar du på länken uppmanas du fylla i dina personuppgifter samt betala en avgift för att ta del av erbjudandet. Därefter godkänner du ett abonnemang som är väldigt dyrt.

Blufferbjudandet avslutas med orden ”det här är ingen bluff”.

Men bluff är precis vad det är. Och Mats-Ola är helt oskyldig och långt ifrån ensam om att drabbas av kapningar.

– Jag går in på olika sidor varje dag för att se om jag spridit något, berättar Mats-Ola Cajlén.

Mats-Ola upptäckte att något var fel med hans Facebook-konto i samband med en flytt, då han gick med i bostadsrättsföreningens Facebookgrupp.

– Det var flera som kom fram och frågade om det jag skrivit i gruppen verkligen stämde, om man kunde köpa en Iphone för fem kronor, berättar Mats-Ola.

Han förstod först ingenting, men när han loggade in på Facebook kunde han se att inlägget var postat från hans konto – automatiskt.

Samma inlägg postades i flera andra grupper och bostadsrättsföreningen fick nog av Mats-Olas inlägg och tog bort honom från gruppen.

– Jag raderade min profil, startade ett nytt konto med nytt lösenord. Men det fortsatte ändå. Jag vet inte vad jag ska göra. Nu funderar jag på att formatera min dator, säger han.

Enligt experter på området kan Mats-Ola omedvetet ha godkänt att sprida innehållet, det kan ha skett efter att ha deltagit i tester eller liknande på Facebook.

– Det är mycket sällan jag klickar mig vidare till något på Facebook, jag vet inte hur jag fått det, säger Mats-Ola.

Vad säger dina Facebookvänner?

– Jag har lagt ut uppmaningar på sidor och i grupper om att jag blivit drabbad. Jag går in nästan varje dag på Eskilstunasidan för att se om jag delat något.

Har du polisanmält det?

– Nej, det har jag inte gjort. Men det kanske jag ska göra.

Nina Ohlin är en av administratörerna för Facebookgruppen ”Du vet att du är i från Eskilstuna om”. Hon känner till problemen och försöker rensa så gott det går, men administratörerna får även hjälp.

– Vi som är administratörer arbetar och har ingen chans att hålla full koll på sidan. Många medlemmar är dock alerta och anmäler så fort de ser något skumt.

Stänger ni av personer som delar den här formen av bluffar?

– Nej, vi tar bara bort inläggen. Det är ju inget personerna medvetet har gjort, men det förekommer även många fejkade konton. Vi är noga med att kolla upp de som söker medlemskap på sidan, säger Nina Ohlin.

Bedrägerier på Facebook är något polisen har stor kunskap om, med tanke på plattformens storlek sker många bedrägerier på Facebook.

– Får man en produkt för ingenting, då måste man tänka på att det inte finns någon jultomte som skänker bort grejer, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Han menar att det är svårt att kalla den här typen av brott för bedrägerier, ofta finns det ett avtal där produkten är väldigt billig men månadskostnaden skyhög. Den dyra månadskostnaden är ofta svår att hitta i avtalet. Dessutom är det också svårt att spåra den här typen av företag och bedragare.

– Ofta är det skenbankkonton och skenpersoner som det här studsar emellan, förklarar Jan Olsson.

Vet ni på polisen vilka som ligger bakom dessa bedrägerier?

– Det är jättesvårt att veta, förr har det kommit mycket från Danmark men nu är det fler från Östeuropa som sysslar med det här, säger Jan Olsson.

– De är inte dumma, de är heltidsanställda för att göra den här typen av brott.

Fotnot: Eskilstuna-Kuriren har sökt representanter på Facebook för en kommentar, utan framgång. Texten kan komma att uppdateras om företaget återkommer.

Facebooks instruktioner – om du misstänker att kontot kapats

Ditt konto kan ha hackats om du upplever följande:

• Din e-postadress eller ditt lösenord har ändrats.

• Ditt namn eller födelsedatum har ändrats.

• Vänförfrågningar har skickats till personer du inte känner.

• Meddelanden har skickats som du inte har skrivit.

• Inlägg har gjorts som du inte har skapat.

Följ den här länken för att säkra ditt konto: Så skyddar du ditt konto på Facebook.

Källa: Facebook

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om