Mattias fixar lyxigaste mackan av helgens kylskåpsrester

I Mattias Edvinssons händer förvandlas helgens rester snabbt till den matigaste, snyggaste och godaste mackan.

Foto:

Övrigt2019-03-31 13:00

Efter helgen finns det ofta lite smått och gott i kylskåpet även efter att matlådorna är fixade. Med miljön i tankarna har vi lärt oss att det är ett stort fy att slänga mat. Men helt ärligt; kylskåpsrensning är inte upphetsande. Ibland slutar den med en tallrik med intressanta kombinationer, ibland med en djup suck, förnekelse och hämtpizza.

Men det behöver inte vara så. I Vingåker bor Mattias Edvinsson, kock på Slottsskolans restaurang, som fixat bästa receptet för att slippa restångest när de sista av helgens fina råvaror går i soporna. Han låter i stället festen fortsätta på måndagen. Middagen fixar han på ett kick när många rester små förvandlas till lyxigaste mackan.

– Det är sällan mackan hamnar i fokus på ett positivt sätt, man ska ju inte äta så mycket bröd. På den här mackan är brödet en väldigt liten del. Och det går åt så lite av allt att även den minsta rest kommer till användning.

Även om brödet inte spelar någon huvudroll på Mattias macka så är det viktigt.

– Ofta köper man härligt färskt bröd till helgens frukostar. Det är riktigt gott på lördagsmorgonen, det är okej på söndagsmorgonen men sen vill man inte äta mer av det. Det är segt och torrt oavsett hur man förvarar det.

Men det ratade brödet är perfekt som grund i mackbygget. Brödet steks i smör, och får svalna på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.

– Då får man en krispig botten. Får brödet ligga kvar i fettet kvar blir det svampigt, och jag vill ha ett krispigt bröd. Därför brukar jag inte bre något kladdigt på själva brödet heller.

Mattias tycker att man ska bygga sin macka efter vad som finns i kylskåpet och den personliga smaken. Men tips som alla kan använda sig av är att tänka på att mackan ska innehålla olika konsistenser och kontraster. Och att bygga på höjden.

– Jag lägger alltid lök eller sallad på brödet för att få en luftspalt innan jag fortsätter bygget. Jag vill inte ha något som är kletigt direkt på brödet för då tappar det krispigheten. En bra macka ska vara så hög att den måste ätas med kniv och gaffel. Det höjer också mackans status.

På Mattias macka samsas ägg, hjort- och kycklingkött med grönsaker, röd lök, riven ost, knaperstekt bacon och sparris.

– Man blandar ju olika kött på en smörgåstårta så det går finfint att göra på en macka också. Det är viktigare varifrån köttet kommer. Kycklingen är svensk och hjorten har jag själv skjutit, styckat, fryst och tillagat. Det vore hemskt att slänga den sista biten av köttet som inte gick åt i helgen. Respektlöst.

Som skolkock och pappa till en 1-åring lägger Mattias stor vikt vid att det ska vara kul att laga mat – och äta mat.

– En sån här macka passar bra till barn. De kan välja vad de vill ha på sin macka.

Och väljer barnet bort grönsaker på mackan har Mattias ett annat tips.

– Barn som hjälper till i köket kan inte låta bli att ”tjuväta” av grönsaker man hackar när de tror att man inte ser, säger Mattias.

4 
måsten på mackan

Något matigt: protein i form av ägg, kött, fisk eller halloumi

Något crunchigt: brödet om man steker det i smör, och låter rinna av på papper, bacon

Något kladdigt: färskost, bea, citronsås

Något fräscht: grönsaker i olika färger

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!