Maud Högman hade aldrig tidigare beskådat något liknande.
– Vart jag än tittade så kom de krälandes. Det var som en armé av 100-tals kräftor. Vad gör man? Jag sprang upp till min karl. Sedan sprang vi ned och började plocka ihop och samla in dem. Många var redan döda. Vi fick akut koka dem, säger Maud Högman.
Från börjande visste man inte vart kräftorna kom från. Det var av en slump som man såg en kräfta falla ned från en av balkongerna till fastigheten.
– En av de som hjälpte till stod under balkongen och så ramlade en kräfta ner i hans huvud, säger Maud Högman.
– Jag är världens djurvän och det här är bedrövligt. Man gör inte så här mot djur, vad hade de för chans? Vilket öde, säger Maud Högman.
Föreningen Å-fiske Eskilstuna blev ombedd att under måndagen hjälp till att eventuellt rädda de kräftor som fortfarande var vid liv.
– Tyvärr så var kräftorna i så dåligt skick att de inte var livsdugliga, säger Anders Stridh, ideellt arbetande föreningskonsulent på Å-fiske Eskilstuna.
– Jag kontaktade polismyndigheten och undrade om de kunde göra en insats. Och de hanterade de på ett förtjänstfullt sätt, säger Anders Stridh.
Kommunpolisen Thomas Bergqvist var den som personligen kontaktades under måndagseftermiddagen. Han i sin tur informerade ledningen, som skickade ut en polisbil till gatan.
– Det var en man som hade köpt fyra kilo levande kräftor och inte tänkt till. Han fick en tillsägelse, säger han.
Nu under kräftsäsongen är det även viktigt att tänka på djurhållningen. Om man vill tillaga kräftorna själv ska man se till att de får leva under rätt förutsättningar före tillagning.
– Om man har tänkt äta kräftorna, bör man hålla de på ett bra och naturligt sätt. Att ha dem i en hink och sedan tillaga dem efter två dagar är inte okej. Dels är det inte okej för kräftan och eftersom det är ett livsmedel är det inte heller fräscht, säger Ullrike Segerström, djurskyddshandläggare och samordnar vid Länsstyrelsen i Sörmland.