MDH-studenten Frida Caballero gick till final i Årets it-tjej

MDH-studenten Frida Caballero gick till final i Årets it-tjej.‒Det är självklart otroligt roligt, säger hon.

Frida Caballero var en av toppkandidaterna i tävlingen Årets it-tjej 2018. Hon studerar till rymdingenjör vid Mälardalens högskola.

Frida Caballero var en av toppkandidaterna i tävlingen Årets it-tjej 2018. Hon studerar till rymdingenjör vid Mälardalens högskola.

Foto: Yllenius Felicia

Övrigt2018-01-16 19:21

För att minska klyftan mellan män och kvinnor inom it-branschen delar datorföretaget Microsoft ut utmärkelsen Årets it-tjej. Syftet är att inspirera andra tjejer att studera och söka sig till branschen. Priset delades i år ut för 16:e gången.

‒Vi måste göra så att fler tjejer hittar till it-branschen och det måste sättas in insatser tidigt, redan under högstadiet, för att vi ska lyckas långsiktigt. Vi har uppmärksammat och sett fantastiska kvinnliga talanger över åren, säger Catharina Ljungberg på Microsoft i Sverige.

Årets it-tjej ska enligt kriterierna vara en driven och engagerad tjej som studerar data eller it-relaterade ämnen. Hon ska även brinna för både teknik och jämställdhet.

Den 2 februari stängde nomineringen och när Microsoft en månad senare presenterade tio finalister fanns Frida Caballero från Mälardalens högskola med på listan. Finalisterna bjöds in till ett heldagsevenemang på Microsoft i Akalla. Under dagen fick de delta i intervjuer, caselösning, mingel och andra aktiviteter.

Frida Caballero tog sig sedan vidare i tävlingen och blev en av tre toppkandidater som bjöds in till Universum Awards i Stockholm den 21 mars. Där korades Emma Tysk, som studerar Information Technology vid Uppsala universitet, till Årets it-tjej 2018. Galan syftar till att uppmuntra och öppna dörrarna för drivna studenter med utmärkande talanger, exempelvis it-studenter, ekonomer och civilingenjörer.

‒Det var otroligt roligt. Man får chansen att nätverka och lära känna andra som är likasinnade, säger Frida Caballero.

Frida Caballero är 22 år och studerar på civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem vid Mälardalens högskola. Hon delar sin tid mellan studentlägenheten i Västerås och föräldrahemmet i Upplands Väsby.

Frida Caballero brinner för jämställdhet. En orsak är att hon tror att miljön på arbetsmarknaden skulle bli bättre om jämställdheten ökade.

‒Det ska vara 50/50 i företag oavsett vad man jobbar med. Tyvärr är det en ganska mansdominerad bransch. Därför är det viktigt att introducera tjejerna vid tidig ålder så att de vet exakt vad det är man kan jobba med.

En annan orsak till att hon tycker att det är viktigt med jämställdhet är att det är lika många kvinnor som män som använder sig av teknik.

‒För mig är det en självklarhet att vi också ska vara en del av utvecklingen, säger hon.

Frida Caballero har varit intresserad av teknik sedan hon var liten. Det var en självklarhet för henne att gå teknikprogrammet på gymnasiet och sedan börja studera till ingenjör.

‒Tyvärr är det inte så för massa andra tjejer, säger hon.

Frida Caballero konstaterar att många tjejer väljer bort teknikstudier trots att de egentligen är intresserade av teknik.

‒De har brist på förebilder och helt enkelt fel bild av vad man gör i teknikprogrammet. De tror att det är en killgrej och att de inte klarar av det.

Efter gymnasiet praktiserade Frida Caballero på rymdbasen Esrange i Kiruna.

‒Det var där som jag började öva mig att bli ingenjör. Jag testade på ingenjörsyrket.

Frida Caballero är i dag engagerad i föreningen Womengineer som bland annat ordnar event där tjejer i åldern 12-19 år får prova på ingenjörsyrket.

‒Det gör skillnad att låta dem testa på så att de ser vad det är man får jobba med.

Vad har du för tips till dem som ska välja utbildning?

‒Först och främst att våga, sedan att ha tålamod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!