Med fler konferenser och fler gäster växer Statt

Eskilstuna Statt har rest sig ur askan och nu väntar ett starkt 2014. Konferenser och affärsresande är ryggraden i verksamheten.

Övrigt2014-01-27 07:30

— Det är speciellt att jobba här. Alla känner till Statt och många är nyfikna på det. Vi är ett starkt namn i Eskilstuna.

Det säger hotellets platschef Annicka Åkerblad. Sin första anställning inom hotellbranschen fick hon på just Statt i mitten av 1980-talet då hon jobbade extra som frukostvärdinna. Efter att ha jobbat på flera andra hotell och konferensanläggningar rekryterades hon av den nya ägare Elite Hotells för att bygga upp verksamheten efter branschen.

I dag basar hon för ett hotell som förra året omsatte cirka 47 miljoner kronor. I den siffran ingår inte bara själva hotellverksamheten med rumsuthyrning och konferenser, utan även restaurangen och puben Bishops arms.

Ryggraden i verksamheten är konferenserna och de många affärsresenärer som bor på hotellet. De delarna står för runt 70 procent av omsättningen.

2013 var hotellets första hela räkenskaps år efter återinvigningen i september 2012. Företaget har av naturliga skäl gjort stora investeringar och än så länge går det inte med vinst. Det hoppas dock Åkerblad snart ska ändra sig.

— Jag tycker att vi har vuxit relativt fort. 2014 ser riktigt bra ut, nu har vi en bra grund att stå på.

Bokningsläget ser i januari i år bättre än vad det gjorde året innan och flera större evenemang är inplanerade. Bland annat hålls en större onkologisk konferens på hotellet dit det väntas över 400 delegater. Då räcker inte det egna hotellets 130 bäddar.

— Stora evenemang av det slaget är inte bara bra för oss utan för hela Eskilstuna, säger Åkerblad.

Företaget jobbar både på egen hand och tillsammans med eventbolag för att öka beläggningen på hotellet. Än så länge finns det gott om utrymme för att växa ytterligare. Dessutom arbetar personalen väldigt medvetet för att få gästerna att återkomma, både företaget med konferensen och affärsresenärerna.

— Vi jobbar mycket med det personliga mötet och med att ta hand om våra gäster och jag tycker att vi lyckas. Vi har flera gäster och företag som återkommer.

Pubverksamheten har fått ett rejält uppsving sedan de flyttade in i det nyrenoverade Statt. Det har varit svårare att få riktig fart på den egna restaurangen och baren.

— Vi ser det mer som en service för våra hotellgäster. Utan hotellet hade den haft svårt att klara sig. Många tror att vi har en dyr restaurangmeny, men så är det inte. Vi har en bred meny för alla plånböcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om