Anna Viltling har alltid varit intresserad av mat och fika.
‒Jag tycker att det är fascinerande hur vi påverkas av det vi stoppar i oss, säger hon.
Hon jobbade tidigare som sjukgymnast på Mälarsjukhuset. Intresset för just rawfika och rawfood växte sig starkare i samband med att hon utbildade sig till kost- och näringsrådgivare 2015. Hon upplevde samtidigt att tillvaron som anställd var ganska bunden och tyckte att det verkade lockande att styra över sig själv och sin egen tid utan stämpelklocka.
‒Jag började snegla åt att starta eget företag, säger hon och fortsätter:
‒Jag hittade en lucka på marknaden att kunna erbjuda hälsosammare fika.
Anna Viltling berättar att en traditionell fika ofta består av en sockerstinn kaka eller bulle som ger ett gäng tomma kalorier. FIKA by Anna erbjuder en mer hälsosam variant i form av rawfika. Att bakverken är raw vilket innebär att råvarorna inte upphettas över 42 grader. Syftet är att bevara så mycket som möjligt av alla naturliga näringsämnen.
Anna Viltling drog i gång FIKA by Anna under en föräldraledighet.
‒Jag stod hemma i mitt eget kök och tänkte att jag börjar här och försöker se om det finns ett intresse, om jag kan ragga kunder.
Hon gick kursen "5 steg till eget" på Nyföretagarcentrum Eskilstuna. Hon har marknadsfört sin verksamhet på sociala medier, framför allt Instagram och Facebook. Hon har även en egen hemsida.
‒Jag har medvetet varit väldigt aktiv. Mitt mål från start har varit att göra minst ett inlägg varje arbetsdag. Jag försöker lägga ut bilder på produkter och även utbildande text med koppling till bilderna.
Ryktet om Anna Viltlings bakverk spred sig snabbt och hon fick flera kunder.
‒Det här var någonting nytt. Min produkt var något som inte fanns på marknaden och bevisligen fanns det en efterfrågan också. I början var jag ute och levererade, men folk kom även hem till mig och handlade.
Förra året fick hon erbjudande om att hyra in sig i köket i Rothoffsvillan.
‒Då tog jag helt enkelt beslutet att säga upp mig som sjukgymnast och satsa fullt ut på det här.
I månadsskiftet juni/juli förra året startade hon caféet FIKA by Anna i Rothoffsvillan.
‒Folk hittade hit. Folk som följde mig på sociala medier kom och handlade och det blev skjuts på det ganska så snart.
Under vintern är det dock mindre kunder på caféet.
‒Jag försöker hitta andra kanaler ut, med catering och att leverera till andra fik och så vidare.
Hur går det för företaget?
‒Det går helt klart i positiv riktning. Jag känner fortfarande att jag är i tillväxt. Jag behöver såklart jobba vidare för att få upp mer volym och kunna leva på det, men det känns positivt.
Vad har du för mål?
‒Jag vill ju kunna känna att jag kan leva på det och får en inkomst av det, men min vision är att inspirera folk till mer medvetna val gällande sin kost.