Med sikte på kulturen

— Utan Lajkka hade jag suttit kvar i min lilla ritvärld och aldrig haft en tanke på att skaffa mig en hemsida.

DRAG LAJKKA_140210_NH.jpg

DRAG LAJKKA_140210_NH.jpg

Foto:

Övrigt2014-02-11 05:31

Det säger Hilda Westerberg, till vardags elev på Eskilstuna folkhögskola, medan hon lägger sista handen vid en svartvit bild i storformat bebodd av katter och björnar.

— Det här är vad folk brukar känna igen mig på, säger Hilda som tycker att Lajkka-projektet hjälpt henne att våga kliva fram och visa vad hon kan och tänka varumärke..

I snart två år har hon tillsammans med 24 andra unga kreatörer lärt sig mer om att göra affärer. Nu ställer de ut på Eskilstuna konstmuseum.

Rymdhunden Lajka, som en gång sköts upp med satelliten Sputnik mot okända rymder, har gett projektet dess namn. Deltagarna siktar alla på en framtid inom kultursektorn, en osäker bransch som kräver både envishet, egensinne och uthållighet. I Lajjka har de fått tillgång till verktyg som kan komma väl till pass för den som strävar mot att kombinera sitt konstnärskap med försörjning. Några nyckelord är marknadsföring, crowd-sourcing, crowd-funding och digital utveckling. Det gäller helt enkelt att hitta vägar till att få betalt för det man gör.

Lajkka drivs av Eskilstuna konstmuseum som den här veckan upplåter sina lokaler till deltagarnas skapande. I taket dinglar ett jättelikt "Aha", precis en sådan upplevelse som den som går på museum gärna vill ha. I det här fallet handlar det om otaliga örhängen tillverkade av återbrukade cykelslangar som formats till bokstäver.

Kajsa Lehto går på Mälardalens högskolas linje för text och informationsdesign och knåpar med att få sina bokstäver att sitta kvar på en av väggarna i utställningshallen.

— Jag vill gärna arbeta med texter på många olika sätt i framtiden. Både med eget skrivande och med uppdragstexter, säger Kajsa som säger att kursen gett henne många nyttiga kunskaper.

— Inte minst i bokföring, som ju är nödvändigt för den som ska vara sin egen.

Eskilstuna konstmuseum jobbar nu på att knyta kontakter med unga kreatörer även i Baltikum för erfarenhetsutbyte och metodutveckling.

— Vår förhoppning är att hitta liknande projekt att samarbeta med, säger museets chef Kenneth Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om