På onsdagen skrevs ett avtal under i Strängnäs. Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, stod för den ena underskriften. Jacob Högfeldt (M), ordförande i kommunstyrelsen, och Per Bäckström, kommunchef, för de andra två.
Det de kom överens om var polisens och kommunens gemensamma löfte till Strängnäsborna för 2017: att förbättra tryggheten i trafiken genom bland annat kontroller och närvaro, samt att arbeta med ungdomsgäng för att förhindra att de begår brott och skapar otrygghet.
Löftet bygger på vad som framkommit i medborgardialoger och trygghetsmätningar, av brottsstatistik, polisunderrättelser och kommunens egen problembild. Det är första gången ett sådant löfte undertecknas i Strängnäs, men det är inget unikt i Sörmland.
Medborgarlöften är fortsättningen på den tidigare modellen med samverkansavtal mellan polis och kommun. Målet om avtalade löften för 2017 i alla landets lokalområden är nu nästan uppfyllt.
I Eskilstuna lovar polisen ökad närvaro för att minska otryggheten i Fröslunda. I Flen utlovas fortsatt inriktning mot att stävja alkohol- och narkotikabruket i centrummiljön.
I Katrineholm, Vingåker, Trosa, Gnesta och Oxelösund ska fokuseras på nykterhets- och hastighetskontroller i trafiken. I Oxelösund utlovas också andra trygghetsskapande åtgärder i centrum.
I Nyköping, som var ett av pilotområdena i landet när försöket med medborgardialoger startade, saknar polisen fortfarande en kommunal påskrift. Det ska bli ett helt nytt löfte: att öka tryggheten i Brandkärrsområdet.
‒Det viktigaste är inte att vi skriver under ett papper, utan att det är tvingande för oss att lyssna på medborgarnas åsikter. Tidigare har vi bara suttit på vår egen sanning och brottsstatistik, och har inte haft koll på samhället utifrån vad medborgarna faktiskt upplever, säger den lokala polischefen Lars Hammarsjö.
Syftet med löftena är dels att skapa trygghet och förebygga brott, dels att engagera allmänheten och föra polisen närmare medborgarna. Det senare upplevs nästan som en utopi bland hårt arbetsbelastade poliser.
Men för Christer Sjöqvist handlar det om att prioritera styrningen av resurser och samordna insatserna av de områdes-, trafik- och ordningspoliser som redan arbetar med de problembilder som medborgarlöftena ringat in.
‒Då blir det mer pang för pengarna.
Kritikerna av medborgarlöften höjer ett varningens finger för att modellen alltför våghalsigt sätter polisens förtroendekapital på spel. Vad händer om löftena inte kan hållas? Har en polis i kris råd med det?
Ingen av länets lokala polischefer ser någon risk för att polisen, i ett normalt läge med nuvarande normalbemanning, ska misslyckas med att hålla sina löften. Anders Gölevik i Katrineholm påpekar dock att lokal polisverksamhet i dag också styrs av omvärlden.
‒Terrorhotet mot västvärlden påverkar också oss. Till vilken omfattning är svårt att sia om, men risken för terrordåd mot Sverige kan innebära att också vi måste avsätta resurser. Men det hoppas och tror jag att allmänheten har full förståelse för.