Historiskt sett har påsken varit en av få högtider då fattiga bönder själva unnade sig att äta kött. En tradition som har kommit till att växa och utvecklas under seklen, och i dag har påsken blivit något som fler och fler firar genom att satsa på just maten. Dagens påskbord ligger inte långt efter julen när det handlar om ansträngning och ambitioner.
Men för den sakens skull måste man faktiskt inte göra det så himla svårt för sig. Det viktigaste är ju ändå trots allt att man umgås och trivs ihop – oavsett om det står lamm eller lax på bordet.
Därför har jag totat ihop en liten meny som passar de mest slöa av kockar. Alla rätterna är enkla att laga och tar heller inte särskilt lång tid i anspråk – men smakerna känns klockrena så här års när vi börjar få upp hoppet om våren. Komplettera gärna med fräscha lättkokta grönsaker efter eget tycke.
Varje familj har väl antagligen sina egna traditioner, men min mun kräver ägg, sill, lamm och choklad när det vankas påskharar i trädgården. Och ja. Godisägg är obligatoriskt. Får jag inget blir jag sur. På riktigt. Vissa saker växer man helt enkelt aldrig ifrån. I alla fall inte jag.