– Det var högtryck i köket från dag ett. I snitt gräddade vi 750 våfflor per dag, säger Deborah Rosman, delägare och hjärnan bakom konceptet Skärgårdsvåfflan som förra året invigdes i den gamla barnkolonin vid Femöre i Oxelösund.
Efter påtryckningar från Oxelösunds kommun beslutade sig förra sommaren Boda Borgs ägare, Stefan och Yvonne Kemi som arrenderar den gamla byggnaden att dra i gång någon form av caféverksamhet. Till sin hjälp tog de informationsdesignern Deborah Rosman som tillsammans med Skärgårdsvåfflans andra delägare Sandra Hallblom fick en snilleblixt: Det skulle serveras våfflor – men inte vilka våfflor som helst utan belgiska våfflor med mängder av tillbehör. Redan på öppningsdagen stod det klart att konceptet hade gått hem.
Man skulle kunna beskriva Skärgårdsvåfflan som något av våfflornas motsvarighet till det anrika glasscaféet Smultronstället i Söderköping. Förutom matiga våfflor med olika tillbehör som skagenröra och lax med pepparrot serveras dessertvåfflor med mer än 50 olika tillbehör att välja på. Allt från bär, brownies och kaksmulor, till maränger, glass och olika sorters chokladsåser. Och precis som i Söderköping var köerna långa till våffelstället förra sommaren. Något som det förhoppningsvis blir ändring på i sommar.
– Vi blev lite tagna på sängen men personalen var fantastisk. Att bara titta på när de gräddade alla dessa våfflor var en upplevelse. Inför sommaren har vi renoverat byggnaden och utökat antalet sittplatser samt anställt mer personal, berättar Deborah.
Innan Skärgårdsvåfflan var ett faktum gjordes en noggrann research, men något liknande koncept fanns inte i hela Sverige. Efter succén i industristaden Oxelösund har det nu börjat ploppa upp liknande cafén runt om i landet.
– Det är såklart ett kvitto på att vi gjort något bra. Men allra roligast är att Oxeslösundsborna är så tacksamma över det vi gjort.