Mer kunskap behövs om transbarn

Mellan en halv och en procent av befolkningen beräknas vara transsexuella.

Övrigt2013-11-15 17:22

På torsdagen samlades skolsköterskor och skolläkare från Elevhälsan och skolhälsovården i hela Sörmland till en länsstudiedag i Kyrkans hus i Vingåker. Länsstudiedagarna hålls en gång per läsår, och kommunerna turas om att arrangera.

— I dag har vi pratat om övervikt, sedan om asylsökande och nyanlända, och nu ska vi höra föredrag om transsexualitet, berättade Margareta Karlsson, samordnande skolsköterska inom Elevhälsans medicinska insatser i Vingåkers kommun.

På länsstudiedagarna lyfts ämnen fram, där Elevhälsan noterat att det behövs mer kunskap. Transsexuella barns och ungdomars behov är ett sådant ämne.

— Det finns inget naturligt ställe att remittera transsexuella barn till. Barnklinikerna i Sörmland och Östergötland, som jag tittat på, har ingen handlingsplan, sa Margareta Karlsson, som hoppas att länsstudiedagen ska leda till att en handlingsplan tas fram.

— Vi måste våga se, våga fråga, våga bekräfta och hjälpa vidare, fortsatte hon.

Maria Sundin från RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, höll föredraget om transsexualitet bland barn och unga. Hon konstaterade att det förutom hos specialistteamet på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, är ont om kompetens i frågan inom barn- och ungdomspsykiatrin i landet.

— Jag har varit med om flera fall, när socialförvaltningar velat omhänderta barn, vars föräldrar låtit dem bete sig könsöverskridande.

Samtidigt är det en grupp barn och unga som behöver stöd.

— Barn med könsidentitetsproblematik ligger i riskzonen för självmord. I en europeisk studie som gjordes 2008, hade hälften blivit utsatta för misshandel, förlöjligande, trakasserier och övergrepp, sa hon.

Maria Sundin berättade att man beräknar att mellan en halv och en procent av befolkningen är könsöverskridande, vilket betyder att de känner att de tillhör ett annat kön än det biologiska.

— Könsidentiteten är en stark inre övertygelse om vad man är eller inte är, men det blandas ofta ihop med könsroller och könsuttryck, sa hon, och drog en parallell till sin ungdomstid, när de första kvinnliga busschaufförerna som bar byxor väckte stor uppmärksamhet.

Enligt Maria Sundin far många transbarn illa, och Elevhälsan kan bidra mycket genom att se barnen och gripa in om de utsätts. Det innebär fortfarande skam, tabu och bestraffningar att bryta mot normerna.

— För barn med annorlunda könsuttryck kan livet bli svårt redan från början, om de inte bejakas och får stöd, sa hon.

I förpuberteten kan transbarn behöva medicinsk hjälp, som hormonblockerande mediciner, eftersom puberteten kan vara en mycket jobbig och också riskfylld tid. Den "suicidala puckeln" inträffar då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om