Mer resurser till skyddat boende för våldsutsatta kvinnor

Kommunen satsar cirka 1,5 miljoner kronor om året i ett samarbete med kvinnojouren Moa för att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

Foto:

Övrigt2019-02-11 17:13

Socialförvaltningen i Eskilstuna kommun och Kvinnojouren Moa har ingått ett treårigt IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) om skyddat boende för utsatta kvinnor, med eller utan barn.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) uppger, enligt ett pressmeddelande, att avtalet med Kvinnojouren Moa öppnar möjligheter för att bättre kunna nå och hjälpa människor i utsatta situationer. Och att kvinnor i behov av skydd får "en egen ingång".

MOA bidrar med cirka 688 000 kronor per år i form av arbetstimmar från föreningens volontärer. Kommunen står för drift och personalkostnader på cirka 1,5 miljoner kronor.

Överenskommelsens målgrupp är kvinnor från 18 år som är i behov av skydd till följd av våld i nära relation, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Målgruppen inkluderar dock inte kvinnor i aktivt missbruk eller med allvarlig psykiskt problematik.

– Det här är ett bra sätt för oss som kommun att börja samarbeta med civilsamhället. Kvinnojouren MOA ansvarar för den dagliga driften av det skyddade boendet och arbetar med att erbjuda plats, samtalsstöd och praktisk hjälp. Efter placering på det skyddade boendet ska personal från socialförvaltningen komma dit för fortsatt planering av ytterligare stöd och uppföljning, säger Göran Gredfors.

Gunilla Lange är ordförande för Kvinnojouren Moa. Hon berättar att föreningen nyligen flyttat till nya lokaler med plats för tio kvinnor och 18 barn.

– Vi har samarbetat med och fått stöd från kommunen i många år. Avtalet gör att vi får lite arbetsro och kan planera mer långsiktigt. Kommunen får tillgång till vår kompetents och slipper ha egna jourer och utsatta kvinnor erbjuds en trygg plats vara på. Det här vinner alla på, säger Gunilla Lange.

Hon berättar att de hjälpsökande kvinnorna oftast har utsatts för våld och hot under en längre tid, när de till sist ber om hjälp.

– Ibland flyr de utan en enda pinal när våldet eskalerat och det blivit för mycket. En del kan planera sin ankomst. Behovet växer tyvärr över tid men det är roligt att vi har kunnat rekrytera och att vi i dag är 20-25 volontärer.

Räcker de tio platser ni har tillgång i dag?

– Nej, egentligen inte men vi hade bara fem platser förut. Våldet slutar tyvärr inte och inget tyder på att våldet skulle minska, tvärtom kommer det ständigt fram nya våldsutsatta kvinnor. Just nu har vi dock inte möjlighet att utöka utan kommer att jobba med de tio platser vi har, och just nu är det fullbelagt.

IOP

Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är en samverkansmodell mellan det offentliga och den idéburna sektorn och kan ses som en alternativ avtalsform mellan upphandling och föreningsbidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!