Mer vildsvin åt folket målet – Äleby gård varnar: Kan skapa felaktiga spelregler

Mer vildsvinskött på marknaden är ett önskemål från regeringen, och förenklade regler för försäljning en möjlig utgång. Men Jacob Högfeldt på Äleby gård höjer ett varningens finger.

Äleby gård styckar och hanterar 500–600 viltkroppar årligen, berättar verksamhetsansvariga Jacob Högfeldt. I gårdsbutikens frysboxar säljs omkring åtta ton kött per år, varav vildsvin står för ungefär 30 procent. Men det är bara en liten del av allt vildsvinskött som når ut på konsumentmarknaden.

Äleby gård styckar och hanterar 500–600 viltkroppar årligen, berättar verksamhetsansvariga Jacob Högfeldt. I gårdsbutikens frysboxar säljs omkring åtta ton kött per år, varav vildsvin står för ungefär 30 procent. Men det är bara en liten del av allt vildsvinskött som når ut på konsumentmarknaden.

Foto:

Övrigt2018-01-04 08:36

Vildsvin ställer till det för många lantbrukare när de bökar i grödor och vallodlingar. Djurens kött anses vara fint; ett klimatsmart och enligt många etiskt gott alternativ till tamgrisar som föds upp för slakt.

Men i dagsläget måste allt vildsvinskött passera särskilda vilthanteringsanläggningar för att få säljas till privatpersoner, butiker eller restauranger. Merparten av köttet hamnar därför i jägarnas egna frysboxar, samtidigt som avskjutningen av vildsvin inte ligger på den nivå som exempelvis Svenska jägareförbundet anser är nödvändig.

Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund har länge lobbat för enklare regler och uppvaktat regeringen om saken. Förra veckan gav näringsdepartementet Livsmedelsverket i uppdrag att utreda hur regelverket kan göras om. Jobbet ska göras tillsammans med länsstyrelsen i Sörmland, Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, och redovisas senast den 30 november 2019.

– Något måste göras och någon form av förenklingar är oundviklig. Men det finns en motsättning mellan den typ av förslag som uppdraget förväntas mynna ut i och det slags verksamhet vi bedriver här, säger Jacob Högfeldt, Strängnäs kommunalråd som också är verksamhetsansvarig på Äleby gård på Selaön, som driver bland annat en vilthanteringsanläggning.

Förenklingen får inte gå ut över kvaliteten, menar Högfeldt. Han beskriver styckningen och hanteringen som ett hantverk, där ett felaktigt snitt eller bristande kunskaper om hängning av djurkropparna påverkar slutprodukten negativt. Och en högkvalitativ produkt är ett måste, om konsumenterna ska vara beredda att betala betydligt mer än för vanligt griskött.

– Det kan ta upp till fem timmar att skjuta ett vildsvin, sedan tillkommer tid för att ta hand om det i skogen, transportera det till en anläggning där det ska styckas och hanteras. Det är en lång process för, säg, 17 kilo rent kött. För att jägare ska tycka att det är intressant att jobba mot konsumentmarknaden så måste prisnivån vara så pass hög att det är värt det i slutändan, säger Jacob Högfeldt.

Han ser att vilthanteringsanläggningar som hans egen kan få en viktig roll när jägare ska utbildas i hur vildsvinsköttet ska hanteras. Och han hoppas att regelverket för de mindre anläggningarna också ses över.

– Reglerna är alldeles för omfattande för en liten verksamhet som vår. Det får inte bli för stora skillnader i reglerna för en privat hemmajägare och sådana anläggningar som vår. Då skapar man felaktiga spelregler.

Dessa regler gäller i dagsläget

För att kött av vilt ska kunna säljas inom EU måste det ha hanterats i så kallade vilthanteringsanläggningar, av Livsmedelsverket godkända anläggningar för slakt av vilt. Där besiktas slaktkroppen av Livsmedelsverkets kontrollpersonal.

Jägare kan i vissa fall leverera vilt och kött av vilt direkt till privatpersoner, butiker och restauranger utan att det har besiktigats.

Björn och vildsvin får dock i dagsläget inte levereras direkt. Dessa djurslag kan vara bärare av trikiner och ska alltid passera en vilthanteringsanläggning om köttet ska gå till konsumentmarknaden. Om köttet ska konsumeras i jägarens eget privata hushåll rekommenderar Livsmedelsverket att förekomsten av trikiner ska undersökas.

Jägaren har ansvar för att det vilt eller kött av vilt som hen lämnar från sig är säkert att konsumeras.

Butiker och restauranger kan vara registrerade för att kunna motta vilt och kött av vilt direkt från jägare. Viltet eller kött av viltet är i dessa fall inte besiktat av Livsmedelsverkets personal, utan försäljning sker direkt till konsument. Kommunen är kontrollmyndighet för den här typen av verksamhet.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!