Mera deg till Culinary craft möjligt genom ny stiftelse

Prins Carl Philip har strukits ur programmet, men professorer och doktorer sprider stjärnglans över dagen. Det sparas inte på krutet när Thomasgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram ska bli med stiftelse.

Galamenyn har sörmländskt tema och andas Tore Wretman. Tidningen kan avslöja att desserten innehåller lokal och säsongsbetonad rabarber...

Galamenyn har sörmländskt tema och andas Tore Wretman. Tidningen kan avslöja att desserten innehåller lokal och säsongsbetonad rabarber...

Foto:

Övrigt2017-05-07 18:45

Det behövs mer pengar till Culinary craft om fanan ska kunna hållas så högt som Strängnäs kommun och de externa intressenterna som sluter upp bakom utbildningen vill.

‒Annars blir det en vanlig restaurangutbildning där eleverna bara lär sig koka ärtsoppa, säger Per Olof Berg.

Han är en av de tolv medlemmarna i Culinary crafts programråd; Strängnäsbo, ledamot i Måltidsakademien och professor i marknadsföring.

‒Mat och måltider är en av de viktigaste faktorerna för att göra städer attraktiva, det visar forskningen. Det här är ett sätt att kraftsamla kring måltidshantverket i Strängnäs med omnejd, säger han.

Per Olof Berg pratar om den stiftelse som ska startas fredagen den 19 maj, något som uppmärksammas med ett ambitiöst program dagtid och en flådig galamiddag på kvällen.

Tanken är att stiftelsen ska samla in pengar som ska användas för att modernisera och sätta den guldkant på utbildningen, som det har talats om sedan långt före starten höstterminen 2016. Inledningsvis är det programrådet som kommer att utgöra stiftelsens styrelse.

‒Vi kommer att söka pengar hos allt som rör sig; familjestiftelser och privatpersoner. Vi behöver få in kapital så att vi kan leva på avkastningen långsiktigt. Vi räknar med att kunna plöja ner mellan 500000 kronor och en miljon per år i Culinary craft. Det kan handla om allt av inköp av råvaror, samverkan med internationella lärosäten, organisera resor till kulinära metropoler, ta in duktigt folk för specifika kurser, skapa och genomföra olika evenemang, säger Per Olof Berg.

Stiftelsens pengar till utbildningen är ett tillskott, utöver den ordinarie programpeng som Strängnäs kommun står för. Det är avgörande, menar Per Olof Berg.

‒De vi söker kapital från måste veta att deras pengar hamnar där de ska. Vi vet mycket väl vad som händer med pengar som går in i en kommunal budget.

Tony Lööw, utbildningschef vid Strängnäs kommun, understryker att kommunen inte går in med några pengar i stiftelsen. De pengar som stiftelsen kommer att skjuta till Culinary craft påverkar heller inte programpengen, som ligger till grund för hur mycket Strängnäs kommun skulle betala för eventuella Strängnäselever som väljer ett restaurang- och livsmedelsprogram i en annan kommun. Och när det gäller huvudmannaskapet för utbildningen är han tydlig:

‒Det får aldrig råda någon tvekan om att det är Thomasgymnasiets rektor och barn- och utbildningsnämnden som fattar beslut om utförandet och villkoren för utbildningen. Stiftelsen är en rådgivande dialogpartner, men det är alltid kommunen som fattar beslut.

Culinary crafts programråd

Liselott Hagberg (beskyddare): Sörmlands landshövding, Stolt mat i Södermanland

Maria Printz (ordförande): Entreprenör, mathantverkare, Sörmlands matkluster

Anna Zachrisson: Thomasgymnasiets rektor

Bengt "Spider" Jansson: Samverkansexpert

Elisabeth Johansson: Kock, konditor, kokboksförfattare, matstajlist

Fredrik Eriksson: Krögare, Årets kock-vinnare, Restaurangakademien

Jacob Högfeldt: Kommunalråd, entreprenör, mathantverkare

Jimmy Forzelius: Culinary crafts huvudlärare

Johan Larson: Entreprenör, ordförande i Mitt Strängnäs, Europaskolans styrelse

Lars Ekström: Chef för teknik- och servicekontoret i Strängnäs kommun, tidigare måltidschef

Markus Femling: Produktansvarig för småskaligt mathantverk på Menigo foodservice

Per Olof Berg: Professor i marknadsföring, Europaskolans styrelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!