Mest kända okända bandet

– Ambitionen har aldrig varit att bli störst. Bara att göra väldigt bra musik - det är det som är poängen.

maryonettes2.jpeg

maryonettes2.jpeg

Foto:

Övrigt2014-08-06 05:00

Philip Ekström är låtskrivare i The Mary Onettes, indierockarna från Jönköping som förutom att de turnerat i USA, Brasilien och Spanien också gjort musik som använts i TV-serien "Grey's Anatomy" och i filmen "Like crazy". På fredag spelar de i Rothoffsparken under Eskilstuna parkfestival.

Att kalla The Mary Onettes för Sveriges mest okända kändaste band är nog inte helt fel, medger Philip Ekström.

– Under åren har vi byggt upp en bas av fans som vet vilka vi är och var vi spelar. Det gäller både i Sverige och utomlands.

Mer tveksam är han till epitetet indie.

– Men OK, det är väl någon sorts pop vi håller på med. Med åren har musiken dock blivit alltmer personlig. I början var vi mer identitetetslösa, första albumet lät som typ new wave 1984 konsekvent och rakt igenom. Nu är det mer enbart The Mary Onnettes.

Vilket inte är namnet på någon kvinna ur världshistorien, utan helt enkelt en lek med ord utifrån "marionetterna".

– Fast med en egen stavning som ser fin ut i skrift.

Förutom Philip ingår även hans bror Henrik Ekström, Simon Fransson och Petter Aguren i The Mary Onettes som vid det här laget gett ut tre album av fullängd och en radda EP:s och singlar. Laguppställningen har varit densamma de senaste tio åren och alltid med Philip Ekström som låtskrivare.

– Det har blivit så, vår musik kretsar runt mina verk. Jag har oftast en väldigt tydlig bild av vad jag vill göra, medan brorsan är den som ser till att förverkliga den. Vi är inte den typen av band där alla går in i studion på samma gång och spelar. Vi spelar aldrig i samma rum och det handlar framförallt om att ge varandra plats. Det kanske låter lite komplicerat, men funkar bäst för oss.

Men när de kör live, som nu i Eskilstuna, är alla förstås på plats samtidigt och med åren har det blivit mycket turnerande.

– Vi har betat av land efter land och numera har vi en jättebra "fanbase". Men det behöver inte betyda att man säljer en massa skivor. Det har gått bra för oss i USA men det krävs en oerhört stor volym för att det ska ge några ekonomiska resultat. I bandet är jag som låtskrivare den ende som är musiker på heltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om