"Utdelningskravet på bolagskoncernen är 98,7 miljoner kronor årligen för perioden 2018-2023. Varav 22 miljoner kronor årligen ska Eskilstuna Kommunfastigheter avsätta av resultatet i särskild utdelning till ägaren, som ska användas till bostadssocialt arbete i kommunen."
Formuleringen syns i Eskilstuna kommuns ägardirektiv till kommunföretagen.
Nu har Hyresgästförening startat en namninsamling för att försöka ändra på det faktum att 22 miljoner årligen ska lämna det kommunala bostadsbolaget.
I dagarna gick ett brev ut till 7 000 hyresgäster i Torshälla och Eskilstuna. I brevet beskrivs vidare att det under 2017 och 2018 har flyttats sammanlagt 72 miljoner ut ur Kfast vilket enligt Hyresgästsföreningens beräkningar motsvarar 403 kronor per lägenhet och månad.
– Det är så att politikerna bestämmer att man ska ha en värdeöverföring från Kfast. Det tycker vi är fel. Vi tycker att de som bor i Kfast på det här sättet blir dubbelbeskattade, säger Tommy Holm, ordförande i Hyresgästföreningen Eskilstuna.
Hyresgästföreningen är kritisk till att pengar lämnar det kommunala bostadsbolaget samtidigt som man från bolagets sida pratar om att det finns behov av att rusta upp beståndet, och därmed behöva höja hyrorna.
– Man skickar tillbaka 22 miljoner i stället för att använda de till att rusta upp beståndet. Och så vill man höja hyran, säger Tommy Holm.
Han tror inte att hyresgästerna i Kfast känt till detta. I alla fall inte innan Hyresgästföreningen skickade ut sitt brev.
– Om inte vi skulle stå bakom en så här stor grej så tror jag inte att kommunen skulle meddela sina hyresgäster det här. Men nu blir alla medvetna om det och det här är ju ett sätt att kanske få politikerna att fundera på saken, säger han.
När Eskilstuna-Kuriren når Bertil Andersson (M), ordförande i Eskilstuna Kommunfastighets styrelse, har han ännu inte fått kännedom om att Hyresgästföreningen startat en namninsamling. Men han känner igen diskussionen.
– Vi har haft diskussionen tidigare, så den är inte ny. Men vår position i det här är att ägaren ansvarar för företaget. Och vad ägaren gör med vinsterna i bolaget är upp till ägarens vilja. De har investerat väldigt mycket i det här bolaget och då vill de ha avkastning naturligtvis. Det är så man ska se på det, säger han.
Han menar att det här särskilda utdelningskravet inte har någon koppling till hyresgästernas hyror.
– Det har ingenting att göra med hyressättning eller vad hyresgästerna betalar i hyra. Utan det är för att vi sköter bolaget på ett bra sätt och vi följer våra åtaganden när det gäller underhåll och service till hyresgästerna. Då är det ägarens rätt att använda överskottet på det sätt som de vill, säger Bertil Andersson.
– De här pengarna är sådant som kommunen använder för sociala åtaganden i bostadsområdena. Både i våra bostadsområden men också i övrigt i kommunen. Det finns en redovisning över precis vad de här pengarna går till.