För många lantbrukare är jordbruksstödet från EU livsviktigt. Stödet är uppdelat i en rad olika kategorier där gårdsstödet, som enligt jordbruksverket är ett arealbaserat inkomststöd som syftar till att främja lantbruket, bidra till ökad konkurrenskraft och till att hålla landskapet öppet, är det klart största.
Som lantbrukare kan du även ansöka om bland annat förgröningsstöd, miljöersättning, ersättning för ekologisk produktion, nötkreatursstöd, djurvälfärdsersättning och stöd för unga jordbrukare.
I Sörmland delar 1 860 jordbrukare på drygt 291 miljoner kronor och den genomsnittliga summan i länet ligger på drygt 156 000 kronor. I topp ligger, precis som förra året, Sjukälla gård i Jönåker utanför Nyköping med knappt 2,5 miljoner kronor i stöd.
Tvåa på listan är Harpsundsnämnden som på uppdrag från staten förvaltar jordbruksfastigheterna på Harpsund utanför Mellösa. Statsministerns rekreationsbostad vid Harpsundssjön förvaltas dock av Statens fastighetsverk. Harpsund får knappt 2,3 miljoner kronor vilket är drygt en halv miljon mer än vad nämnden fick i stöd förra året.
‒EU-ersättningen är helt arealanknuten och vi har lagt ihop de två gårdarna Harpsund och Yxtaholm, de två donationerna körs nu under Harpsundsnämnden, säger förvaltaren Per Rudengren.
Stödet från EU är helt avgörande för kött- och mjölkproduktionen på Harpsund menar Per Rudengren.
‒Utan det skulle vi inte kunna hålla på med det vi gör. Det spelar ingen roll om staten eller Per Rudengren bedriver verksamheten, utan EU-stödet skulle staten få stoppa in 2,3 miljoner. Vi får inga statliga bidrag, säger Per Rudengren som ser ljust på framtiden.
‒Det är roligt att bredriva kött- och mjölkproduktion, det går ganska bra just nu.
Femma på Sörmlandslistan återfinns en annan statlig egendom som sedan drygt 50 år tillbaka arrenderas av kungen. Stenhammar utanför Flen, där det bland annat bedriv ekologisk djurhållning, får i år närmare två miljoner kronor i EU-stöd.
Förre statsministern Göran Persson, som bor på Torps gård mellan Sparreholm och Stjärnhov i Gnesta kommun, får genom sitt Bolag Baven AB 294 000 kronor i EU-stöd.
Tidningen skrev förra året om flera förmögna personer som får stora summor i jordbruksstöd från EU. Bland dessa finns Lottie Tham, storägare i H&M med en förmögenhet som i fjol uppgick till 3,7 miljarder dollar, som bor på Jakobsberg utanför Björnlunda. Lottie Tham placerades som nummer 13 på Forbes lista över Sveriges rikaste personer 2016 och hon får 850 000 kronor i stöd genom sitt bolag JKAB AB.
Drygt 1,3 miljoner kronor av jordbruksstödet delas ut till Edeby gård i Ripsa som ägs av Melker Schörling. Med en förmögenhet på runt sju miljarder dollar var han enligt Forbes världens 219:e rikaste person förra året.