"Socker, grädde, nötter och mandelflarn. Och så sist, men inte minst, en liten ros av marsipan". Signaturmelodin till det gamla barnprogrammet "Tårtan" går inte att undgå att få in i skallen när vi kliver in i Lotta Risbergs lantliga kök. Här skapar hon tårtor med udda figurer i sockerpasta som sitt signum.
– Jag har hittat mitt fredagsnöje!
Men helst ska det ju inte stanna vid att vara en hobby. Efter en tids arbetslöshet efter den ettåriga konditoriutbildningen längtar Lotta verkligen efter ett riktigt heltidsjobb inom yrket.
– För att få ett jobb som konditor krävs minst tre års erfarenhet – och hur ska jag få den erfarenheten om jag aldrig ens får det där första jobbet? undrar Lotta lite uppgivet.
Samtidigt har hon tagit saken i egna händer med att blogga om bakning och att lägga ut sina tårtor på facebook. Hon har börjat baka till släkt samt vänner och håller på att bygga upp en portfolio med tårtor som hon kan visa upp för en presumtiv arbetsgivare. I tårtpärmen får vi bland annat dregla över en chokladtårta med grisar som badar i chokladganache. Det är både välgjort och kreativt och man kan tro att Lotta Risberg har bakat tårtor och skapat figurer i sockerpasta hela livet.
– Nä, jag bakade min första dekorerade tårta för bara ett halvår sedan!
Kreativ har Lotta alltid varit.
– Jag ritade mycket när jag var liten och när jag var sju så lärde min mormor mig att brodera. Så allt började med korsstygn, säger hon och skrattar hjärtligt och berättar att hon under en period även hade dille på att virka allehanda olika saker.
För några år sedan drev hon också en egen firma, Risberg design, då hon tillverkade marschallhållare och lyktor med inristningar i lyktans glas.
– Men det var svårt att få det att bära sig.
Det är med den erfarenheten i färskt minne som gör att Lotta också drar sig för att starta eget tårtföretag.
– Helst skulle man slå sig ihop med några andra och fixa fester och så kunde jag få göra tårtorna. Eller så skulle jag vinna på Lotto så jag kan bygga upp en tårtverkstad i ladan härute.
När Evelina är på besök har Lotta två tårtbottnar i ugnen och det doftar så ljuvligt så att reportermagen börjar kurra, samtidigt är det dags att börja dekorera en annan tårta.
– Jag har förberett en chokladtårta med hallonmousse, som fått stå i frysen för att moussen ska stelna. Nu har den tinat, säger Lotta.
Smörkrämen smetas på och hon kavlar sedan ut den vita marsipanen, vilken smeks på med varsam hand. Sedan är det dags att göra ett rutmönster i marsipanen.
– Förut gjorde jag det helt för hand men nu har jag köpt en fiffig mall, som underlättar hela proceduren.
Svarta pärlor petas också dit med vatten som klister.
– Sockret smälter av vattnet.
Så är det dags att montera figurerna, ett par som ska ha picknick uppe på tårtan. Tjejen ligger ned på mage och läser en tidning och... kikar man riktigt noga så står det Evelina på tidningen. Lotta fnissar till:
– Ja, jag ville överraska er lite. Jag försöker alltid hitta grejen som gör varje tårta unik. När vi skulle få besök från vänner som bor på västkusten överraskade jag med en tårta med en stor hummer på, för vi brukar alltid äta skaldjur när vi är där.
Det var klart att det blev succé. Likaså när en 15-årig fashionista fick en tårta som såg ut som värsta rosa chanelväskan med en massa blingbling.
– Det är roligt att få se reaktionerna och vara med och glädja andra.
Enda problemet med de vackra tårtorna, som nästan blir som konstverk, är att folk har svårt att sätta tårtspaden i dem. Och den fyraårige sonen tycker att det är synd att så många smaskiga tårtor försvinner till andra.
– Det blir som med skomakarens barn, säger hon och skrattar återigen.
Vilken sorts tårta hon ska göra till sig själv på 42-årsdagen, som infaller bara några dagar efter intervjun, har hon ännu inte funderat på. Men reportageteamet har lösningen – Evelinatårtan!