För några år sedan var kön till äldreboende lång i Eskilstuna. Väntetiden kunde överstiga ett år. Enligt lagen ska en person som beviljats särskilt boende få en plats inom skälig tid.
‒Vad som är skälig tid bedöms i det enskilda fallet, men om väntetiden är över tre månader ska det rapporteras till Inspektionen för vård och omsorg. säger Pia Svennerholm Moberg.
Tredje kvartalet 2014 fick 60 personer vänta i mer än tre månader. Sedan dess har nya äldreboenden öppnats i kommunen och kötiden har minskat. Sista halvåret 2016 och första kvartalet i år fick samtliga plats på boende inom tre månader.
‒Rimlig väntetid är en, kanske två, månader. Då hinner personen förbereda sig. En del tycker att det är lång väntan, medan andra tycker att det går för fort.
Under andra kvartalet i år, april till och med juni, ökade väntetiderna. Åtta personer fick vänta mer än tre månader. En förklaring kan vara att det fanns många färdigbehandlade äldre patienter på sjukhusen. Dessa prioriteras vid fördelningen av platser i äldreboende då kostnaderna är höga för kommunen.
‒Sådant är svårt att förutse i ett kortare perspektiv, säger Pia Svennerholm Moberg.
Att som i Ingrid Ekholms fall tvingas vänta i över fyra månader tycker hon är för lång tid.
‒Hon måste stå på tur nu.
Och mycket riktigt. Bara någon dag senare fick Ingrid Ekholm besked om att hon fått en plats.
Inför kommande år måste Eskilstuna fortsätta bygga ut äldreomsorgen.
"För att möta de ökande behoven av äldreomsorg, ska utbyggnadskedjan av omsorgen med ca 280 nya platser fram till 2022 genomföras", står att läsa i kommunens årsplan för 2018.
‒Klarar vi inte av att bygga i tillräckligt snabb takt kommer kön till äldreboende att öka, säger Pia Svennerholm Moberg.