Misshandel, hot och stölder gäng skapar kaos på skolorna

Ett ungdomsgäng försöker ta makten på Katrineholms högstadieskolor. Både via tips till tidningen och från polisen kommer uppgifter om misshandel, hot och stölder.

Ett ungdomsgäng som begår brott skapar otrygghet bland andra unga i Katrineholm. Polisen berättar om misshandel, hot och stölder.

Ett ungdomsgäng som begår brott skapar otrygghet bland andra unga i Katrineholm. Polisen berättar om misshandel, hot och stölder.

Foto:

Övrigt2017-10-11 07:00

Förra hösten las högstadiet på Nyhemsskolan ner. Samtliga högstadieelever i kommunal skola går nu på Järvenskolan Tallås respektive Södra. Därifrån kommer nu uppgifter om att ett mindre antal elever bildat gäng och begår brott. Ett antal polisanmälningar om hot, misshandel och stölder har upprättats och upprättas fortfarande: i måndags misshandlades en lärare, i samband med ett bråk mellan elever på Järven Tallåsskolan, och fick föras till sjukhus.

En tipsare skriver till tidningen: "Det är kaos och flera lärare orkar inte med längre. Nästan varje vecka är polis och ambulans på skolan då någon blivit misshandlad. Det är ett gäng smågrabbar och de rånar, misshandlar och stjäl på helgerna. För att vara med i gänget ska man stjäla elektronik eller alkohol. De har ett poängsystem och ju mer ditt barn stjäl desto mer får det vara med i gänget".

‒Jag känner till problematiken. Den har påbörjats i samband med att man slog ihop Tallås, Söder och Nyhem. Det är inget som vare sig polis, kommun, socialtjänst eller skola blundar för. Vi tar det på högsta allvar. Det är oroligt och det finns en grupp unga individer som potentiellt ägnar sig åt en viss typ av brottslighet, säger Oscar Nissfolk, chef för spaningsgruppen hos polisen i Katrineholm.

Att samla många ungdomar på ett ställe behöver inte vara ett problem, fortsätter Oscar Nissfolk, men den här gängbildningen inleddes redan i mellanstadiet.

‒Det var ungdomar som köpte och sålde kläder och elektronik. Sedan kom de in på högstadiet i en rätt stor skola och träffade likasinnade. Det förekommer misshandel, men jag kan inte svara på om det drabbar vem som helst på skolan eller om det sker inom gänget, säger han.

‒Vi har märkt att läget inte är bra, säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis. Han fortsätter:

‒Rent generellt har de här pojkarna ökad aktivitet både i skolan och utanför skolan. Sedan är det inte alltid så att vi kan misstänka dem för brott, och kan vi misstänka dem är de ofta under 15 år och då lämnas ärendet över till socialtjänsten. De går i sjuan, åttan, nian, då är man oftast yngre än 15 år.

Det handlar, enligt polisen, om ett löst sammansatt pojkgäng.

‒Ena dagen är det fem stycken, andra dagen är de kanske 15. Många vill dessutom vara med i gänget. Det finns också äldre killar som går på Duveholm, som har med det här gänget att göra. De har släktband eller kompisband.

Anna-Karin Kjellander är förundersökningsledare hos Katrineholmspolisen, med särskilt ansvar för ungdomsutredningarna.

‒Det har varit polisanmälningar om misshandel, hot och stölder. Jag har märkt av att det varit något varje vecka, men det är svårt att säga en exakt siffra. Det kommer inte bara anmälningar från skolorna, utan också från dem som blivit utsatta. Händer det något på en helg kommer det också till oss, säger hon.

Brotten har skett på både skoltid och fritiden, säger Anna-Karin Kjellander och främst, om inte bara, handlar det om pojkar som begått brotten. Några är under 15 år, andra är över, och vissa brott har lämnats till åklagare.

En polis, som vill vara anonym, säger att det inte var bra att "smälla ihop" tre skolor till en, som Järvenskolorna i praktiken fungerar som.

‒Förut kunde man lösa problemen på den skolan där det uppstod, det gick att hålla det isolerat. Det går inte längre, säger den anonyma polisen.

Vet du mer om problemen i skolorna? Har du egna erfarenheter som elev, lärare eller förälder? Hör av dig till oss på redaktion@kkuriren.se eller på telefon 0150-728 60. Du får självklart vara anonym.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om