Modellteknik AB tillverkar modeller, prototyper och verktyg. Företaget bedriver även kortserieproduktion. Exempel på kunder är Scania, Volvo och Saab.
‒När det ställs höga krav på noggrannhet kan vi klara toleranser utöver det vanliga, säger Roger Andersson.
Företaget har spetskompetenser inom avancerad formfräsning, 5-axlig fräsning, CAM-beredning, CAD-konstruktion och produktionsteknik. Modellteknik AB ligger på Fröslundavägen 5 i Vilsta industriområde.
Företaget Eskilstuna Modellsnickeri startades 1961 som ett renodlat modellsnickeri. 1995 delades företaget och Modellteknik AB bildades. Samtidigt som företaget delades så delades fastigheten. Medan Modellteknik utvecklades till en toppmodern industri försvann Modellsnickeriet och ersattes av Södergrens Metallindustri.
I början av oktober blev det klart att Modellteknik AB tar över Södergrens del av fastigheten. Södergrens lämnar lokalerna för att i stället flytta in i en nybyggd fastighet på Svarvargatan 14. Förändringen innebär att Modellteknik AB fördubblar sin lokalyta.
‒Nu är vi tillbaks i de ursprungliga lokalerna. Det passar jättebra. Dörrarna finns fortfarande kvar mellan fastigheterna. Vi är trångbodda i dag och får möjlighet att sprida ut oss mer än i dag. Vi får även möjlighet till ytterligare nyinvesteringar på sikt. Det är kul, säger Roger Andersson.
Modellteknik AB har även gjort en stor maskininvestering. Företaget har nyligen köpt en 5-axlad fräs för sju miljoner kronor.
‒För det första finns det ingen liknande maskin i Sverige. Vi har klivit upp i storlek från de maskinerna vi har haft tidigare.
Maskinen är en så kallad milling turning-maskin som man kan använda till att både fräsa och svarva. Maskinen innebär nya möjligheter för företaget.
‒För det första måste vi utöka på personalsidan. Vi söker redan nu duktiga CNC-operatörer och CAM-beredare. Det är svårt att hitta den kompetensen så vi får oftast satsa på en upplärning i huset.
Modellteknik AB har i dagsläget 21 anställda. Företaget har investerat kontinuerligt under åren.
‒Förra året investerade vi i två nya fräsmaskiner för tre respektive två miljoner kronor. Vi har alltid försökt att hänga med ny teknik och ha nya fräscha maskiner. Det är ett krav från de kunder vi har.
Modellteknik har nyligen köpt en portabel mätarm av företaget Hexagon som också ligger i Vilsta industriområde.
‒Du kan mäta på detaljer ute i verksamheten eller hos en kund. Den har en laserscannerfunktion så att du kan svepa över detaljerna och få en 3-dimensionell bild.
Modellteknik omsatte 30 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2016/2017. Vinsten blev cirka tre miljoner kronor. Omsättningen har på två år ökat med hela åtta miljoner kronor. Roger Andersson framhåller personalens engagemang och proffsighet som en viktig framgångsfaktor samt att företaget har lyckats med robotisering av sin kortserieproduktion.
När det gäller framtiden tycker Roger Andersson att det verkar vara intressant med 3D-printning av sandformar för gjutning.
‒Det är ganska tunga investeringar om man ska ha de här proffsmaskinera. Jag kanske kan tänka mig att man i samarbete med något gjuteri går ihop och köper en 3D-printer som en utveckling framåt.
Modellteknik sponsrar Mälardalens högskolas projekt Solar Team. Företaget har hjälpt till med att fräsa formade karossdelar till solcellsbilen.
‒Jag är ju har gått på KTH så jag har gett KTH några mindre projekt. Nu när det dök upp ett kanonprojekt i Eskilstuna nappade jag direkt. Självklart ska vi hjälpa till där, säger Roger Andersson.