Vellinge säger konsekvent nej till Migrationsverket om att teckna avtal för mottagande av flyktingar. Det är en kostnadsfråga, hävdar kommunen som är en av Sveriges rikaste.
Den här veckan har så Vellingemoderaterna skämt ut sig utöver det vanliga. Malmö kommun har avtalat med företaget Attendo Individ och Familj att placera 30 ensamkommande barn från Somalia och Afghanistan på ett tillfälligt boende på ett vandrarhem i Hököpinge i Vellinge kommun.
Det betyder att Malmö och Migrationsverket står för alla kostnader för barnen, med ett undantag. Eftersom barnen befinner sig i Vellinge är det den kommunen som ska utse goda män och arvodera dem. För att boendet ska öppnas krävs dock inget godkännande från Vellinge kommun.
Orsaken till den här akuta lösningen är att det på senare tid har kommit många ensamma flyktingbarn till Sverige. Under de senaste två veckorna har det också öppnats tillfälliga boenden i de skånska kommunerna Svedala och Svalöv, och mött förståelse från de lokala politikerna där.
Men inte i Vellinge. Stämningen på ett informationsmöte i Hököpinge på tisdagskvällen var hätsk, enligt Sydsvenska Dagbladet, och Vellingens moderata kommunledning gör inget för att gjuta olja på vågorna. Tvärtom. I ett pressmeddelande kallar kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman det tillfälliga boendet ”fullständigt oacceptabelt”, ”ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik” och lovar undersöka vad kommunen kan göra ”för att stoppa denna cirkus”.
Det handlar inte om främlingsfientlighet, försäkrar kommunalrådet i intervju med Sydsvenskan och säger att sju procent av Vellingeborna har utländsk härkomst.
Låt oss då titta på siffrorna. Sju procent av Vellinges invånare är födda utomlands, mot 14 procent i riket. Men de allra flesta av Vellinges utlandsfödda har rötterna i EU-länderna. Den största gruppen är från Danmark. Andelen personer födda i Afrika, Asien och Sydamerika samt Jugoslavien och Turkiet (som i SCB:s statistik räknas till Europa) är Vellinge 1,3 procent jämfört med 6,7 procent i riket.
Ljungman får alltså hitta bättre argument när han försvarar Vellinges rätt att inte ställa upp för utsatta människor.
Men kanske kan det ändå komma något gott ur denna historia. Moderaternas nationella ledning känner sig förhoppningsvis tvingad att ta itu med Vellingemoderaterna som har blivit en fläck på partiets anseende. Lars-Ingvar Ljungman har tunga partiuppdrag utanför Vellinge. Han är förbundsordförande i Moderaterna i Skåne och ordförande i riksorganisationens valberedning.