Montessorielever segrade i Kockduellen

Råstekt lax med pommes duchesse och hollandaisesås. Lägg där till en portion iskalla nerver och några delar tokfokusering. Resultatet blev seger för Strängnäs Montessoriskolas lag i riksfinalen av Kockduellen i fredags.‒Det känns bara så bra och det vi lagade blev riktigt gott, säger Lovisa Jonsson.

Segerrätten som laget från Strängnäs Montessoriskola lagade bestod av råstekt lax med pommes duchesse och hollandaisesås.

Segerrätten som laget från Strängnäs Montessoriskola lagade bestod av råstekt lax med pommes duchesse och hollandaisesås.

Foto:

Övrigt2018-02-05 05:00

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever och arrangeras inom ramen för hemkunskapen. Branschorganisationen Visita står bakom initiativet och syftet är att öka intresset för matlagning och att inspirera fler unga att välja en yrkesbana inom besöksnäringen. Sedan tävlingen startade i höstas har närmare 2000 elever deltagit i tävlingen. Tre av dem kommer från Strängnäs och går i åttonde och nionde klass på stadens Montessoriskola.

‒Jag fick höra talas om Kockduellen och var den på skolan som tackade ja först. Sen bad min hemkunskapslärare Cecilia Eriksson mig att kolla om jag kunde hitta några kompisar på skolan så att vi skulle få ihop ett lag, säger Lovisa Jonsson som fick med sig vännerna Rebecka Sjöstrand och Celine Eriksson.

Det var jättekul och det blev en spännande heldag.

Rebecka Sjöstrand, elev

För några veckor sedan vann trion stadsfinalen som hölls i Culinary crafts lokaler på Campus. Med sin pocherade kyckling med palsternackspuré och krispiga tillbehör slog de ut konkurrenterna från både Asken och Karinslundsskolan. I fredags hölls riksfinalen av tävlingen på Restaurangakademien i Stockholm.

‒Det var jättekul och det blev en spännande heldag. Flera kända svenska kockar satt i juryn, säger Rebecka Sjöstrand.

Tio lag, från Göteborg till Falun, hade tagit sig till finalen och alla hade samma grundförutsättningar inför tävlingen. De hade i förväg fått reda på vilka råvaror de skulle ha att röra sig med, sedan var det bara fantasi och skicklighet som satte gränserna.

‒Lax stod på menyn och vi provlagade både hemma och i köket på Culinary craft. Vi var ganska snabba med att bestämma vad vi ville göra med rätten, säger Celine Eriksson.

Jag skar mig i fingret när jag skulle skala potatis.

Celine Eriksson, elev

Ett tydligt tävlingsfokus och en rationell hantering av råvarorna kom att leda hela vägen. Under de 50 minuter som lagen hade till förfogande gavs inget utrymme för hjärnsläpp.

‒Det kändes bra från start. Jag sa innan att vi skulle vinna och så blev det. Jag är så himla stolt över vad vi gjorde och jag vet att det smakade bra. Den franske stjärnkocken Régis Marcon, som har en krog med tre stjärnor i Guide Michelin, var på plats och provsmakade vår mat. Jag hann inte höra vad han sa men jag såg att han log, säger Lovisa Jonsson.

Var det någon gång ni kände er stressade?

‒Jag skar mig i fingret när jag skulle skala potatis och när det var 20 minuter kvar hade inte Rebecka börjat med hollandaisesåsen, men det redde upp sig. Så fort startsignalen ljöd gick vi in i en egen bubbla och bara körde på. Vi hade tio sekunder tillgodo när vi lagt upp tallriken för juryn, säger Celine Eriksson.

Vinsten i den prestigeladdade tävlingen gav ett tillskott på 10000 kronor till klasskassan.

‒Jag hoppas att vi kan göra en resa eller gå ut och äta tillsammans för att fira med alla våra klasskompisar, säger Lovisa Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!