Årets mordgåta, den fjärde i ordningen i Braunerhielmska friluftsteaterns regi, är döpt till "Det sista slaget". Regissör är som vanligt Sebastian Edberg.
— Det är jag och Sara (Edberg, reds. anm.) som har skrivit manuset. Den utspelar sig år 1936 i Julita Socken och handlar om en patron och hans fru som är mecenater till ett konstnärskollektiv, berättar Sebastian.
— Och alla har affärer med alla, fyller Sara Edberg i.
Med andra ord som upplagt för att någon ska härskna till och begå ett mord som teaterbesökarna får lösa.
Premiären sker på lördag och nyheterna för i år är fyra. Dels så spelas "Det sista slaget" inte bara i Fristadshuset (tidigare turistbyrån, nu Café Lilltuppens lokaler) i Rademachersmedjorna i Eskilstuna, utan även på Malmköpings Wärdshus.
Den andra nyheten rör själva handlingen.
— Tidigare har själva mordet som besökarna ska lösa ägt rum i början av föreställningen. Nu sker det inte förrän en bit in i föreställningen, berättar Sebastian.
Det gör att den som vill lösa mordgåtan får hänga med lite extra i år, och vem som är mördare varierar från kväll till kväll. Precis som förut så kan besökarna välja mellan att kombinera mordgåtan med en meny från Jernberghska och Café Lilltuppen respektive Malmköpings Wärdshus.
Den tredje nyheten är skådespelarna Hans-Åke Andersson och Linda Elaine Byman som gör de totalt sex rollerna tillsammans med Sara samt Jens Söderhäll.
Den fjärde är att Braunerhielmska friluftsteatern för första gången inte har fått något bidrag från kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna.
— Det svar vi har fått är "Nja, vi får se.". Det verkar finnas en bild hos vissa att vi tjänar stora pengar på det här, men vi är glada bara vi går runt, berättar Sebastian som också säger att restaurangen och kaféet tjänar mer goodwill än pengar på serveringen.
Han säger att beroende på hur det går i år kan det bli sista gången de kan göra mordgåtan. Dessutom ligger sommarens traditionsenliga fars också lite pyrt till.
— De senaste 46 åren har vi spelat vår fars den första helgen i augusti, den största publiken vi har kommer då och det betyder mycket för våra intäkter. I sommar är Parkfestivalen förlagd till just den helgen, och frågan är om vi kan spela då. Jag vill påpeka att det viktiga inte är om jag som person är inblandad i teatern, men Eskilstuna borde värna om den här traditionen.