Mörka siffror över våldsbrotten i Flen

Enligt ny statistik från Brå ligger Flen högt upp bland kommunerna med flest anmälda våldsbrott i landet.

Dennis Ejdvinsson är kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Dennis Ejdvinsson är kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Foto:

Övrigt2018-01-04 21:46

När det gäller anmälda våldsbrott per 100 000 invånare, toppar Flen och Eskilstuna den mörka statistiken, med 1 654 respektive 1 595 anmälningar. I riket är snittet 1 081 anmälda våldsbrott för 100 000 invånare. Katrineholm ligger på en föga smickrande tredjeplats i Sörmland och en niondeplats i landet, enligt Brottsförebyggande rådets statistik för 2017. Brotten är mord och misshandel, olaga hot, våldtäkt och rån. I Vingåker är siffran 1 171 anmälda våldsbrott per 100 000 invånare.

– Vi har levt med de här siffrorna i åratal. Så länge jag varit polis, i 27 år, har det sett ut så här. Men siffror säger inte hela sanningen, säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Han pekar på siffror som visar att antalet anmälda våldsbrott gått ned, från 1 611 per 100 000 invånare 2016 till 1 523 under 2017, och på resultatet av polisens trygghetsmätning, som ska presenteras i nästa vecka. Den visar att majoriteten känner sig trygga. Sannolikheten att drabbas av brott ute på stan är mycket låg. I faktiska tal tror Ejdvinsson att Katrineholm ligger runt 350 våldsbrott per år. Vissa typer av våldsbrott har närmast försvunnit, som krogslagsmål.

– Unga dricker inte alls i samma utsträckning som man gjorde förr. Sociala medier tar vid och andra brott tar vid.

Men någon heltäckande förklaring, till varför Sörmlandskommunerna är så brottsutsatta, finns inte.

– Statistik är statistik, sedan måste man se vad det beror på. Alla de här kommunerna, Eskilstuna, Flen, Katrineholm, är arbetarkommuner. Vi vet att man utsätts mer i socioekonomiskt svaga områden och man utsätts mer i områden med hög arbetslöshet och hög andel invandrare. Alla miljonprogramsområden är utsatta områden i dag, men det är ett problem samhället skapat, säger Dennis Ejdvinsson.

I Katrineholm, fortsätter han, är områdena med mycket stök ändå långt från att vara särskilt utsatta.

– Det är en liten stad och vi känner igen dem som begår brott. De vi har svårast att nå är föräldrarna. Så ser det ut på många orter. Generellt sett är det ensamstående, resurssvaga föräldrar som vi har svårast att nå.

Att Flen har så många våldsbrott tycker Dennis Ejdvinsson inte är så konstigt om man ser till hela brottsstatistiken.

– Flen har en hög brottslighet när det gäller alla brott och då slår det igenom även på våldsbrott. Flen ligger på femteplats i polisregionen när det gäller antalet brott.

Det betyder att Flen ligger på femteplats bland alla kommuner i Södermanlands län, Östergötlands län och Jönköpingslän, eftersom de länen utgör polisregion.

Lokalpolisområdet Katrineholm, Flen och Vingåker är regionens minsta, och det påverkar.

– Vi lider av att vi är små, men ändå har hög brottslighet. Vi skulle önska en helt annan resursfördelning och hoppas få del av de 10 000 nya poliser som ska anställas.

Detta gör polisen

Dennis Ejdvinsson vill gärna lyfta fram det polisen gör, för att minska våldsbrotten. Bland insatserna finns förutom ingripandeverksamheten:

• Sociala insatsgrupper

• Polisiär närvaro på "hot spots"

• Medborgarlöften

• Mycket samarbete med kommunen

• Trygghetsmätningen

• Samverkan med ordningsvakter

• Polisvolontärer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!