Mörka siffror: Stor ökning av antalet vräkta barn i Sörmland

Antalet vräkningar som berör barn ökade kraftigt i Sörmland under 2018. Framför allt Eskilstuna och Strängnäs sticker ut i negativ bemärkelse.– Den vanligaste orsaken till vräkning är ekonomiska bekymmer, säger Kim Jonsson, kommunikatör inom förebyggande verksamhet hos Kronofogden.

Foto:

Övrigt2019-02-13 15:52

Sverige införde 2008 en nollvision när det gäller vräkningar som drabbar barnfamiljer. Sedan dess har antalet berörda barn halverats. Siffrorna för 2018 visar dock på ett bakslag, såväl nationellt som i Sörmland.

Statistiken för 2017 visar att Sörmland hade sex vräkningsärenden som berörde barnfamiljer, totalt drabbades tio barn. Siffrorna för förra året är betydligt dystrare, 15 ärenden resulterade i att 26 barn blev vräkta tillsammans med sina familjer i Sörmland under 2018. Det visar statistik från Kronofogdemyndigheten, redan i höstas presenterade myndigheten alarmerande siffror i sin halvårsrapport.

Vad som ligger bakom ökningen i stort har inte Kronofogden ett rakt svar på, det står dock klart att vräkningsfallen i Södertälje har handlat om olovliga andrahandsuthyrningar. Myndigheten tittar nu på hur vanligt den problematiken är i landet i stort.

– När det gäller de berörda barnen i Södertälje har alla fallen varit okända för socialtjänsten och hyresvärden tills dess att Kronofogden kommit till lägenheten. Först då har man upptäckt att det inte är den person man tror som bor i lägenheten utan en familj med flera barn, säger Kim Jonsson.

– I de fall där man har känt till att det finns barn i hushållet har man löst det i Södertälje i samarbete med socialtjänsten, säger Kim Jonsson.

Inte helt oväntat är det ekonomiska bekymmer som oftast är anledningen till vräkning, att hyresgästen helt enkelt inte har råd att betala hyra.

– I 40 procent av fallen är hyresskulden 10 000 kronor eller lägre, så det handlar inte om några stora summar, säger Kim Jonsson.

I alla fall där en hyresgäst riskerar vräkning, i synnerhet när barn är inblandade, är det allra viktigaste tidiga insatser menar Kim Jonsson. Både från hyresvärdens och hyresgästens sida.

– När hyresvärden ser att det finns ett problem bör de gärna ta kontakt med hyresgästen och ha en dialog om vad det beror på. Hyresgästen ska också ta kontakt så snart den märker att den inte kan betala hyran. Då finns det mer tid till att lägga upp en avbetalningsplan och lösa problemet.

Ett annat ledord är samarbete.

– Vi har sett att det får en stor effekt när bostadsföretag samarbetar med socialtjänsten och Kronofogden, säger Kim Jonsson.

Barn berörda av avhysning 2018

Antal vräkningsärenden och berörda barn i Södermanland 2018 (siffror för 2017 inom parentes):

Hela länet: 15(6) ärenden, 26(10) berörda barn.

Eskilstuna: 8(3), 12(5)

Flen: 1(1), 3(1)

Katrineholm: 2(0), 2(0)

Strängnäs: 3(1), 6(2)

Vingåker: 1(0), 3(0)

Inga inrapporterade fall i Nyköping, Trosa och Oxelösund under 2018.

Källa: Kronofogdemyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!