Den goda doften känns långt ut i Trumslagargårdens trapphus, och det är lätt att följa den till personalköket på vård- och omsorgsboendet på andra våningen. Här står en av de boende, och rör i grytan med fem liter vatten, ingefära, gurkmeja, ginseng och färsk honung.
– Bästa kuren för att hålla sig frisk och pigg, konstaterar Feng Li. Mamma gjorde den redan när jag var liten, och drycken har följt med mig genom livet. Jag använder aldrig någon annan medicin.
– Hör jag att det hostas bland personalen bjuder jag på en kopp, och alla som går förbi och vill får förstås smaka. Men det är svårt att bjuda svenskar, de tackar alltid nej.
Övrig dryck tas tacksamt emot av familj och vänner. Liksom all mat Feng lagar.
– Jag har fått nyckel till köket av den underbara chefen, strålar hon, och jag kommer hit nästan varje dag. Tiden går snabbt när jag får något att göra, och härifrån ser jag människor som kommer och går på avdelningen, jag har fin utsikt mot sjukhuset och stan, och det finns alltid någon att småprata lite med.
Snart 72-åriga Feng har varit multisjuk i flera år. 2016 blev hon i det närmaste dödförklarad av läkare på Mälarsjukhuset.
– Det kan vara svårt att tro när man ser mamma, men hon har väldigt allvarliga sjukdomar. Bland annat lider hon av hjärtflimmer, diabetes, njursvikt och gallsten. Hon är synskadad och opererad för gråstarr flera gånger. Hon har haft hjärtinfarkt och de har gjort nio ballongsprängningar. Dessutom har hon en godartad tumör i halsen, och de håller som bäst på att fixa hennes tänder, berättar sonen Eddie, som bor i Torsby.
– Mamma visar inte hur sjuk hon är. Hon vill inte störa personalen och använder inte sitt trygghetslarm. Att hon bor så här nära sjukhuset känns väldigt tryggt för oss.
– Jag besöker alla avdelningar på sjukhuset, ler Feng. Det är bra, då får jag röra på mig och träffa människor.
Eddie konstaterar att det var svårt för familjen att lämna henne, även om de är tacksamma över att deras mamma trivs så bra och att hon får all sjukvård hon behöver. Kulturkrocken är stor.
– Det är inte vår tradition att lämna bort våra äldre, vi vill helst bo tillsammans.
Feng är född och uppvuxen i Calcutta i Indien, dit hennes föräldrar emigrerade från Kina. Till Sverige och Torshälla kom hon 1993. Då hade hon i många år levt som fattig änka med sina fyra barn. Redan då bistod hon andra, trots sin egen tuffa situation.
– Vi bodde nära Moder Theresas center och jag hjälpte andra människor utan pengar, bland annat undervisade jag lite. Jag blir glad av att kunna hjälpa till och göra andra glada. Jag vill inte ha något tillbaka. Som mamma alltid sa: Det är inte vad du kokar som är det viktiga, det är vad du har i ditt hjärta när du bjuder andra.
Feng är väldigt noga med att poängtera hur nöjd hon är med sin boendesituation i dag, och hur fantastisk personalen är på avdelningen.
Enhetschefen Malin Strandberg, som kommit in i köket för att titta till dagens produktion, ler.
– Det här är Fengs hem, självklart är vi bara glada för att hon hittat något hon vill aktivera sig med. Våra gemensamma lokaler får användas av alla våra 51 vård- och omsorgsboende. Fengs näringsdryck är dessutom stark och god – och gör nytta, tillägger hon.