Museispårvägen utsatt för stöld – 300 meter kontaktledning har stulits: "Ren skadegörelse"

Museispårvägen i Malmköping upptäckte i helgen att några hundra meter kontaktledning hade stulits, något som innebär att de kommande evenemangen på bland annat halloween blir lidande.

Kontaktledningarna ska ha stulits någon gång mellan onsdag och lördag morgon.

Kontaktledningarna ska ha stulits någon gång mellan onsdag och lördag morgon.

Foto:

Övrigt2018-05-15 05:00

Stölden ska ha skett någon gång mellan onsdagen och lördagen, då stölden upptäcktes. Kontaktledningarna som kapats från museispårvägen är gjorda av koppar och det handlar om cirka 300 meter ledning som försvunnit. Något som innebär stora reparationskostnader för den ideella föreningen Svenska museispårvägar som driver museet i Malmköping.

– Det är jättetråkigt, en ren skadegörelse. Som ideell förening har vi pengar för att täcka driftkostnaden, men inte mycket mer. En sådan här händelse påverkar verksamheten ekonomiskt. Man blir ledsen, säger Michael Gustafsson på föreningen Svenska Museispårvägar.

Om en vecka har museet ett evenemang inbokat på halloween, något som nu får ändras i och med stölden.

– Vi kommer få leda om spårvagnarna och köra en kortare bana.

Även ett evenemang vid lucia kommer att ändras i och med det inträffade. Föreningen hoppas kunna reparera ledningarna till våren.

– Det är tidskrävande och ur arbetssynpunkt finns det ingen anledning att reparera det innan vintern. Vi får köra lite kortare banor på de här två evenemangen som vi har, sen har vi vintern på oss att planera reparationen.

Det är inte första gången som kontaktledningar stjäls från spårvägen i Malmköping och problemet är stort även hos Trafikverket på dem ordinarie tågrälsen. Att metallpriserna gått upp anges som en orsak till att stölderna ökat med åren.

– Det ska ha hänt en gång tidigare hos oss, vad jag känner till.

Kontaktledningarna var DNA-märkta, vilket innebär att ledningarna är sökbara om de skulle hamna på marknaden. Men Michael Gustafsson tror snarare att stöldgodset tas ut ur Sverige och säljs utomlands.

– Det är inte fråga om någon ärlig försäljning i och med DNA-märkningen, så troligtvis säljs det utanför Sveriges gränser av utländska ligor.

Att DNA-märka ledningarna är ett sätt att förhindra stölder, men föreningen planerar att eventuellt sätta in fler åtgärder.

– Vi tittar på lösningar för framtiden, det finns bland annat larm som går på när ledningarna klipps av. Men det är ju investeringar som vi får avväga.

Vad värdet på kontaktledningarna skulle vara vill föreningen inte säga, men det rör sig om ett par tusenlappar på den svarta marknaden. Men att köpa in nya delar och sedan arbetskostnaden är något som känns av i föreningen.

– Vi får samla krafter under vintern och ta nya tag i vår, säger Michael.

På facebook har människor visat sitt stöd genom insamlingar till föreningen.

– Vi är extremt tacksamma för våra besökare, det här är ju ett tecken på att verksamheten är omtyckt och betyder mycket för människorna som besöker oss. Jag har inga siffror på vad vi fått in, men som jag förstått det, så har det gått över förväntan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!