Tommy Myllymäki är stjärnkocken från Katrineholm som bland annat driver Julita värdshus och restaurang Parken i centrala Katrineholm. 2007 vann Tommy Myllymäki tävlingen Årets kock, och två gånger har han tagit medalj i Bocuse d'Or som brukar kallas för världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Han är också tv-kock, kokboksförfattare och vinnare av tv-tävlingen Kockarnas kamp. Och självklart har han julbord på menyn.
Blir du aldrig trött på julmat?
– Nej, svarar Tommy Myllymäki men han erkänner samtidigt att mot slutet kan det vara kämpigt och det är då det märks om man är ett proffs.
Vad betyder julen och julmaten för dig?
– När jag var liten gjorde jag som de flesta barn, valde prinskorven och köttbullarna. När jag var 10-12 år vaknade intresset för maten. Julen bygger mycket på allt runt omkring, pysslet och pyntet som skapar en speciell stämning. Det är så mycket mer än maten, det är dofterna och alla olika intryck som skapar julen.
Under uppväxten var du med i matlagningen hemma. Vad gjorde ni själva?
– Det enda vi gjorde var olika finska lådor. Sillen köpte vi, mamma var inte så intresserad av att lägga in sill.
Vad åt du själv på julbordet?
– När jag var 15 år började jag gilla sill. Gravad lax, jansson har jag tyckt om sedan jag var liten. Sill tycker jag fortfarande mycket om. Jag äter mest av det kalla på julbordet. Julskinkan tröttnade jag på efter att vi hade köpt en alldeles för stor skinka som vi fick äta långt efter jul. Nu för tiden försöker vi bara ha så mycket mat på julbordet att vi äter upp allt. Det finns inget bra med att vräka i sig julmat. Förr var det ofint om maten tog slut men i dag tycker jag bara att det är ett tecken på sunt förnuft.
Nu äter du julskinka igen, men när?
– Den är som bäst dagen innan julafton, när man har pyntat och pysslat då är den som bäst. Men det ska vara sent, helst framåt tio på kvällen.
Vilken filosofi har ni när ni gör Julitas julbord?
– Vi försöker göra det mesta själva och vi arbetar mycket med att ta vara på allt på djuren. I år har vi gjort en terrin på grishuvud. Vi köpte en hel Linderödsgris som vi tar vara på alla delar av. Det finns många olika hembakade kakor. Vi försöker att ha minst tio olika sillinläggningar på julbordet. Prefabricerat julgodis har vi tagit bort. Vi gör en egen varm paté, en fransk paté som heter pâté en croûte. Den görs samma dag som den serveras. Vi har egna varma korvar, blodpudding till exempel.
Hur mycket betyder julbordet för värdshuset?
– Det betyder givetvis mycket, vi har försökt öppna upp mer under hösten. Vi kör julbord under december och det är i stort sett fullbelagt.
Tycker ni fortfarande att det är lika roligt varje år?
– Ja, Kristofer Winnerhed en av mina medhjälpare älskar när det är dags att sätta ihop menyn och jag har Albin Edberg med som älskar att få jobba med maten.