I en dammig lagerlokal stod en gulblå, halvt isärmonterad apparat med en massa knappar och reglage, och en låda med konstiga dokument. Rich Tella frågade nyfiket vad det var, och fick svaret "guldmaskinen".
Året var 2014, och maskinen blev starten på ett mångårigt projekt för amatörfilmaren och entreprenören från Jersey, UK. Han märkte snart att guldmaskinen var en historia som alla stallarholmsbor kände till, mer eller mindre. En bild av guldsmeden Hans Wahlbeck började växa fram för Rich Tella.
Wahlbeck, som flyttade till Stallarholmen någon gång på 1950-talet, hade visioner om hur han skulle kunna rena guld i en maskin så att det blev allergifritt. Eftersom guld på 70- och 80-talen ofta var väldigt orent, blev intresset för hans maskin stort. Han lyckades få hundratals, kanske till och med tusentals, att investera i projektet som fick internationell uppmärksamhet. Enligt vissa uppgifter ska han ha samlat in omkring 100 miljoner kronor – pengar som ingen vet vart de tog vägen. Hans Wahlbeck är nu död. Han avled 2003 och lämnade ett stort mysterium efter sig, ett mysterium som kittlar Rich Tellas fantasi och kreativitet.
‒Vart tog alla pengarna vägen? Fungerar guldmaskinen? Det sägs att han tillverkade flera hundra maskiner, men jag har bara hittat en enda. Det är fortfarande många bitar av historien som saknas. Jag kände att jag ville gå till botten med det och göra en dokumentär, säger han.
Problemet var att han då, 2014, inte hade någon egen erfarenhet av att filma och redigera film. Men istället för att enbart fortsätta drömma tog han tag i saken, startade ett produktionsbolag och började redigera små reklamfilmer åt företag. Nu känner han att han har tillräckligt med erfarenhet för att ta itu med dokumentärprojektet. Till sin hjälp har han en erfaren producent, David Tindale, och tillsammans är de på jakt efter fler talanger till sitt team.
‒Vi behöver ett par svensktalande researchers som kan hjälpa till att hitta information och göra intervjuer, säger Rich Tella.
Arbetet med att intervjua personer som kände Hans Wahlbeck är redan påbörjat. Via en hemsida kan alla som vill berätta om uppfinnaren och hans maskin lämna tips, anonymt eller öppet. Samtidigt samlar Rich Tella in pengar via finansieringsplattformen Kickstarter för att ha råd att färdigställa dokumentären.
‒Vi behöver få in 120000 kronor. Vi jobbar gratis, men pengarna ska bland annat gå till att bekosta resor, en studio och hjälp med redigeringen på slutet. Den som skänker mest får en roll i filmen, säger Rich Tella som tänker sig att delar av dokumentären ska dramatiseras.
Målet är att den ska visas av stora videotjänster som HBO och Netflix, och kanske av SVT.
Själv tror Rich Tella inte att guldmaskinen någonsin fungerade, men han säger att han pratat med en ingenjör som fortfarande hävdar att den gjorde det. Andra ingenjörer som tittat på maskinen i dag säger att Hans Wahlbeck antingen måste ha varit helt galen eller ett geni. Oavsett vilket är guldmaskinen en rafflande berättelse som verkligen fångar ens intresse, menar Rich Tella.
‒Det här är som ett kaninhål som jag långsamt håller på att ramla ner i, säger han.