Det behövs så lite. Något utöver det vanliga. En omtanke som värmer. En gest som betyder något extra. Ett kort, en ros, ett litet paket. Eller varför inte en middag?
Att laga mat åt någon är att ge en liten bit av sitt hjärta. Det är att bry sig om och lägga ned tid, kraft och ännu mer kraft. Det är kärlek i handling – i stället för tomma ord.
Man kan fnysa och håna åt alla hjärtans dag hur mycket man vill och avfärda det som en kommersiell amerikanisering. Men så vadå? säger jag. Vad är det för fult med att vilja hylla den man tycker om lite extra, en dag om året? Och jag säger som jag brukar: ingen har någonsin blivit ledsen av att få en blomma.
Har du någon gång försökt ge dig ut och äta på restaurang på alla hjärtans dag, vet du att det är snudd på kaos. Alla ställen är överbokade, kockarna hinner inte lägga någon större kärlek på maten, den går åt ändå.
Visst är det en vacker gest att bjuda ut din älskling på krogen. Men ännu finare är att själv stå för maten och låta älsklingen i fråga bli uppassad med ett glas champagne och få lägga upp fötterna i soffan medan du står för middagen.
För alla bultande hjärtan därute har jag komponerat en garanterat sensuell meny, som garanterat får smaklökarna att sjunga serenader och förhoppningsvis känslorna att bulta på köpet. Ibland är hemlagat det bästa som finns.
Bjud ut älsklingen en tråkig tisdag i stället. Det blir minst lika uppskattat.
Mia Gahne/TT