Det var i slutet av september förra året som den vingliga bilfärden ägde rum på länsväg 230 i trakterna av Lista och Gillberga i Eskilstuna kommun.
[map type="google-maps" lat="59.316305099999994" long="16.271010800000013" zoom="12" view_type="roadmap" marker="true"]
Enligt en polisassistent som hamnade bakom den vingliga färden på vägen hade bilen varit på väg ner i diket och varit över i mötande körfält flera gånger. Assistenten tog kontakt med polisens länskommunikationscentral, berättade vad som hände och bad om uppgifter om bilen. Den visade sig vara belagd med körförbud. Assistenten hann bara berätta att bilen hade vinglat en hel del och sedan var det dags för nästa händelse - bilen körde över i mötande körfält igen samtidigt som det kom mötande bilar. Bilarna befann sig då mellan Gillberga skola och avfarten till Lista kyrka.
‒Jag bokstavligen skriker i telefonen att nu krockar dom. Föraren i bilen möter en vit bil men jag hinner inte notera registreringsnummer eftersom jag själv måste bromsa kraftigt för att inte hamna i olyckan om de skulle krocka, skriver polisen i det PM om händelsen som i samband med stämningsansökan nu har lämnats in till Eskilstuna tingsrätt.
Assistenten beskriver också att det ligger två bilar bakom den mötande bilen och situationen är mycket allvarlig. Men mellan fyra och fem meter innan frontalkrocken ser ut att vara ett faktum, styr föraren plötsligt över bilen i rätt körfält igen. Polisassistenten som stått i förbindelse med polisens länskommunikationscentral hela tiden får ordern: stoppa bilen.
Assistenten får stopp på bilen, kontrollerar föraren och frågar varför han vinglar så kraftigt på vägen och undrar om han kanske hållit på med mobiltelefonen?
Svaret: nej. Föraren, en man i 50-årsåldern, var trött och höll på att somna. Hans förklaring var att han lider av sömnapné, att hans sovmask läckt och att han sovit dåligt. Dessutom var det inte hans bil utan en släktings.
I förhören som hölls med mannen efteråt erkände han att han vinglat vid ett par tillfällen och att han förstod att han borde ha stannat. Däremot nekade han till att ha kört vårdslöst.
Nu har dock en åklagare tagit ställning och åtalat den sömnige mannen för vårdslöshet i trafik.
I stämningsansökan skriver åklagaren också att om mannen under den fortsatta handläggningen väljer att erkänna – så kan fallet och påföljden avgöras utan att man behöver hålla en rättegång i tingsrätten.