Den 27 november avgörs om frilansjournalisterna Åsa och Mats Ottosson från Eskilstuna tillsammans med fotografen Roine Magnusson belönas med Augustpriset 2017 för sin nya gemensamma bok ”Nära fåglar”. Och nu har jag inte någon bra koll på konkurrenterna i klassen ”Årets svenska fackbok”, men jag vågar ändå påstå att chansen är god, för det här är en fantastisk bok på flera vis.
Själv älskar jag böcker om djur i allmänhet och fåglar i synnerhet. Ingenting ger en lika hisnande känsla av frihet och subtil skönhet som att titta på vackra bilder på och läsa om undersköna varelser i fri flykt. Lite samma sak med hästar. Samma skönhet, samma blixtrande flyktbeteende. Samma blick som sätter så mycket känslor av ömhet och respekt i rörelse.
Fåglar handlar verkligen mycket om just känslor. Tänk bara på våren, när den första plogen av gäss kommer svävande över himlen söderifrån, med löfte om ljus och värme. Och första marskvällen (det brukar ske runt den 7:e i våra trakter, fascinerande bara det) när man plötsligt hör de där tonerna som golvar en fullständigt. En ensam koltrast testar lite trevande de gudomliga stroferna inför årets alternativa melodifestival.
Och tänk nu inför vintern, när det är dags att mata fåglarna runt knuten igen och man kan bli stående, fånigt leende för att två par domherrar kommit på besök vid fröautomaten. Eller för att den lilla favoriten stenknäcken valt att komma tillbaka i år igen.
Den här boken har samma effekt. Texterna om de 30 utvalda arterna är roliga, intressanta och vansinnigt underhållande. Detta är alltså ingen traditionell fågelbok om läten, fjäderskrud och huvudsaklig föda. Författarna bjuder på citat från andra fågelälskare, nya forskningsrön och egna reflektioner och tankar. Här lär man sig massor av skoj. Som att den finurliga talgoxen gärna sätter sig på flustret till vintersovande bikupor och knackar på. Ut kommer födan nyvaket vinglande för att se vad som står på. Eller att flugsnapparhanar inte sällan sliter och jagar mat till en kull ungar, som inte är enbart hans. Inte heller visste jag i vilka bon den fräcka gökhonan helst lägger sina ägg.
Men det är fotografierna som gör boken så verkligt speciell. ”Nära fåglar” har något eget; bland de snyggaste och häftigaste fågelporträtt man sett i en faktabok. De sköna och oväntade vinklarna, som om fåglarna verkligen poserat likt galaklädda rockstjärnor framför Roine Magnussons kamera, förstärks av den vita bakgrunden. I ett eget kapitel får man vara med invid ljusboxen, som hjälpte honom att komma så här nära, på en av de fågelstationer där fotograferingen genomfördes.
Köp boken i julklapp till någon som uppskattar det vackra i våra flyktiga vänner. Eller till dig själv. Så är du garanterat biten av fåglar.