Förra helgen hölls den svenska Ostfestivalen. Efter tre intensiva dagar på Münchenbryggeriet i Stockholm kom paret Jürss hem till mejeriet i Hällefornäss med tre nya utmärkelser.
‒Vi har belönats med tre bronsdiplom för våra ostar Eneby, Big Ben och Granbarksost, säger Kerstin Jürss.
Vad betyder priserna för er?
‒Det är en ära att få dessa diplom. Och vi blir uppmuntrade, inspirerade och väldigt glada. Det är också en bekräftelse på att vi gjort något bra. Det har även en betydelse i vår marknadsförening.
Mejeriet har tidigare erhållit pris för sina produkter. I Världsmästerskapet World Cheese Award vann granbarksosten en guldmedalj och mögelosten Sörmlands ädel en bronsplats.
‒Granbarksosten är väldigt omtyckt, den är rolig och lite annorlunda. Granbarr håller ihop osten och ger den även lite smak. Osten ska serveras och ätas varm, säger Kerstin Jürss och fortsätter:
‒Vi har hämtat inspiration från Alperna. Själva äter vi gärna osten genom att doppa bröd eller tillsammans med varma grönsaker.
De andra två utmärkelserna fick Jürss Mejeri i tävlingen för sina hårdostar Eneby och Big Ben.
‒De är inte typiskt svenska i sin karaktär. Eneby är en stor pressad hård ost som lagrats i ett år. Big Ben är vårt egna påhitt och är en torr, hård och långlagrad ost som gärna äts i bitar, säger Kerstin Jürss.
Eneby väger runt tio kilo och Big Ben 25 kilo. Och en gång i veckan ska alla ostar på lagret vändas och borstas.
‒Genom att vi vänder på ostarna och torrborstar dem så får de en naturlig yta, säger Kerstin Jürss.
Den svenska Ostfestivalen är för all slags svensk ost. Evenemanget arrangeras för att lyfta fram den svenskproducerade osten. På mässan deltog såväl de stora som de små producenterna.
‒Det var roligt att vara på festivalen. Och träffa allmänheten, andra i branschen och våra kollegor. Festivalen var riktigt bra arrangerad, säger Kerstin Jürss, och fortsätter:
‒Och framförallt var det roligt att visa upp svensk ost, och hur ost produceras. Att göra ost är en lång process, som jag tror att många har svårt att föreställa sig. Alla med en stor kastrull kan göra ost, men det svåraste är därefter hur osten ska lagras.