Han är en av två markförvaltare i Strängnäs kommun och den som lagt fram skötselplanen.
‒Jag får uppdragen av Peter, berättar Lars Kihlander, handledare inom arbete- och service.
Vi träffar duon en strålande vacker sommarmorgon vid Skogshyddan för att sedan få oss en guidning genom parken, eller skogen om ni så vill. Det var här tidningens reporter och fotograf i augusti 2012 följde med två andra Strängnäsbor som stod bakom ett medborgarförslag om att prioritera Långberget. Särskilt mycket tycks dock inte ha hänt på fem år.
Vi går här uppe nästan dagligen, då jag lämnat sonen på Trollskogens förskola. Långberget är ett trevligt område men visst är det igenväxt på sina håll.
Strängnäsbon Peter Borell.
En som gläds åt kommunens ansträngningar är Rolf Wallinder, pappa till Kungstornet vilket snart torde stå klart på Långbergets högsta punkt.
‒Jag har en bra dialog med Rolf. Självklart ska det röjas kring tornet för att ge en bättre utsikt, säger Peter Nyström, som i grunden är jägmästare.
Träd vilka sett sina bästa dagar kommer att försvinna. Man kan även "lyfta" kronor.
‒Planer finns också på att sätta upp ett staket nedanför tornet, säger Lars Kihlander.
Kort senare träffar vi på småbarnspappan Peter Borell som kommer gående i sällskap med dottern Juni Borell och hunden Lukas.
‒Vi går här uppe nästan dagligen, då jag lämnat sonen på Trollskogens förskola. Långberget är ett trevligt område men visst är det igenväxt på sina håll, tycker Peter Borell och baxar fram barnvagnen.
På bergets nordöstra del, granne med Europaskolan Rogge, återfinns ett bokbestånd som Lars Kihlander och Peter Nyström gärna lyfter fram.
‒Det är en av Sveriges nordligaste bokskogar, så vi snyggar till runt omkring. Bland annat fälls en ek som inte blir något av med, säger Peter Nyström.
En liten bit därifrån jobbar personal från Lars Kihlanders grupp, arbete och service, med till exempel röjsågar.
Senare ska de även ta bort granar som stått för länge i skogen.
Vi vänder åter västerut och promenerar då längs den kuperade stig som löper närmast Svealandsbanan.
‒Här finns det mycket som borde röjas, men marken innanför staketet sköts av Trafikverket och då får vi inte göra något, konstaterar Lars Kihlander.
Beträffande småvägarna som leder upp till Kungstornet kommer tolv minst sagt nötta viloplatser att bytas ut.
‒Bänkarna blir i ek, säger Peter Nyström.
Det finns många tämligen bortglömda trappor på Långberget, som enligt Peter Nyström behöver fräschas upp.
‒Vi kan åtminstone spola av dem nu, säger han.
Vad händer med allt som röjs, fälls och rensas de här veckorna?
‒Det får parkenheten komma hit och hämta.
Peter Nyström har tidigare lejt ut jobb på Abborrberget. Framöver ska städpatrullen besöka bland annat Mariefred och Åkers styckebruk.