Nedfallna träd skrämmer motionärer i Årbyskogen

Törs en motionär fortsätta att jobba på sin kondition i halvmilsspåret i Årbyskogen?

Foto:

Övrigt2018-05-15 04:14

Det är flera motionärer som noterat att antalet trädstammar som faller över och i närheten av själva elljusspåren ser ut att öka. Några av dem har hört av sig till oss och ställer nu den raka frågan om det är helt utan risker att dra på sig löparskorna och sticka ut på en runda? Är det något spår som är riskablare än ett annat?

Vi skrev om detta i december 2014 och kommunbiologen Gunilla Frenne skulle undersöka själv eller ta hjälp av någon som kunde bedöma risken för att skogen var angripen av barkborrar.

– Frågan jag fick för fyra år sedan var att besökare hade noterat att det fanns spår av granbarkborrens angrepp i Årbyskogen och ville veta om detta utgjorde en risk för skogen.

– Vi tog då kontakt med Skogsstyrelsen som kunde konstatera av det var granbarkborren som låg bakom angreppet men att de inte bedömde att åtgärder behövde vidtas för att skydda övrig skog. I ett naturreservat är det bra med död ved som skapar livsmiljöer för många olika arter. Därför låter vi den döda veden ligga kvar i skogen. Träd som riskerar att falla ned över motionsspår ska tas ned.  

Skogsstyrelsen slog alltså fast att det angreppet inte behövdes bemötas av det enkla skälet att det är fråga om ett naturreservat.

– Det vore en helt annan sak om det hela handlade om produktionsskog. Nu handlar det om naturreservat och även om vi ibland måste gå in och ta hand om nedfallen skog så låter vi denna ligga kvar.

Du bedömer inte det hela som någon fara för dem som vill motionera i vare sig Vilsta- eller Årbyskogen?

– Nej, det gör jag inte, svarar Gunilla Frenne.

Ansvarig för nedfallen skog som landat på exempelvis motionsspår eller vandringsleder är Jan Södergren på fritidsförvaltningen. Inte heller han betraktar det hela som något stort problem.

– Vi är ute regelbundet och tittar till både Årby- och Vilstaskogen, säger han. Vi röjer då både sly och tittar hur det ser ut med träd som antingen har fallit över spåren eller som är hotande nära att falla.

En som menar att oron bör tas på allvar är trädvårdaren i Eskilstuna, Fredrik Eklund:

– Jag tror att risken att någon ska få ett träd över sig i skogen är en på tio miljoner. Men jag tror mycket är vunnet om vi kan ses och prata om saken, träd som ser helt fallfärdiga ut kan mycket väl stå kvar i ytterligare ett par år. Men det kan också vara så att man kanske kommer överens om att de här träden bör vi nog ta ned för säkerhets skull.

Fallna träd ska ligga i naturreservat

Död ved i skogen är bra ur miljösynpunkt. Det gynnar både insekter och fåglar och växtlivet.

Det är känt sedan gammalt.

Men samtidigt poängterar trädvårdarna att döda träd som väcker oro måste tas på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om