Nedskärningar inom äldreomsorgen i Flen – 40 tjänster kan försvinna

Enligt uppgifter till tidningen rör det sig om cirka 40 tjänster som försvinner från äldreomsorgen i Flen om varslet blir verklighet, detta då äldreomsorgen beräknats ha ett underskott på 23 miljoner kronor under förra året.

Foto:

Övrigt2019-01-29 17:20

– Vi måste skapa en effektivare organisation. Det här rör först och främst vikarier, där måste vi dra ner, säger Camilla Söderman, chef för äldreomsorgen i Flens kommun.

Det var under måndagen som tidningen kunde rapportera om ett förslag från Socialförvaltningen, där man räknar med att 50 tjänster måste bort från socialtjänsten. Nu står det klart att personalen inom äldreomsorgen drabbas hårt.

Redan i delårsrapporten beskriver man de ökade kostnaderna inom äldreomsorgen. Enligt rapporten ska de ökade kostnaderna bland annat bero på fler brukare med demens, något som resulterat i en ökad personalbemanning inom äldrevården. Flens kommun har även varit tvungen att köpa in externa korttidsplatser, då det råder ett högt tryck på just korttidsplatser i kommunen.

– Det är klart att det drabbar oss ekonomiskt, men vi har inte så mycket val, utan vi måste köpa in dessa platser för att täcka behovet. I dagsläget hyr vi tre korttidsplatser i Strängnäs, säger Camilla Söderman.

Att nedskärningarna även kommer att drabba tillsvidareanställda på avdelningen medger Camilla Söderman.

– Ja, vi kommer att behöva dra ner på antalet fast anställda. Bland annat kommer vi att behöva dra ner till en grundbemanning på våra särskilda boenden. Det innebär helt enkelt att vi kommer att vara färre anställda där än tidigare.

Camilla Söderman har ännu inte haft tid att möta de anställda sedan beskedet gick ut.

– Nej, det har jag inte hunnit. Men jag vet att det finns en förståelse för att vi måste göra någonting med tanke på ekonomin. Vi måste göra en kraftansamling och den här resan gör vi tillsammans.

Kommer de här nedskärningarna att drabba vårdtagarna?

– Vår förhoppning är såklart att de inte kommer behöva märka av förändringarna, säger Camilla Söderman.

I ett mejl som skickats ut till de anställda inom äldreomsorgen så föreslås flera åtgärder, utöver en eventuell nedskärning, så vill man bland annat öka antalet semesterperioder för att kunna dra ner på antalet vikarier samt se över lokaler.

– Vi kommer bland annat att slå ihop arbetsgrupper, bland annat hemtjänsten och särskilt boende för att effektivisera arbetet. Även en bemanningsenhet kommer att upprättas, för att kunna tillgodose behoven, säger Camilla Söderman.

Förslaget kommer att presenteras på onsdag, då socialnämnden också ska besluta om nämndens budget för år 2019-2022. Ett mer specificerat förslag ska presenteras senast den 15 februari och därefter kommer det att kallas till MBL-förhandlingar med facket om en befarad arbetsbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!