NM i food truck: Culinary craft har förberett 800 portioner

Tillsammans med en handull elever har läraren Jimmy Forzelius på culinary craft – Thomasgymnasiets restaurangutbildning – tillfälligt avbrutit sommarledigheten. I samarbete med Strengnäs tidning deltar de med en vagn i veckoslutets matfestival.

Foto:

Övrigt2018-02-18 14:27

– Lite nervöst känns det, jag har aldrig varit på food truck tidigare, säger eleven Simon Filander medan han paketerar picklad rödlök och gurka.

– Men visst blir det kul också, tillägger han.

Vi träffade Simon Filander, några skolkamrater samt Jimmy Forzelius då gänget under torsdagen befann sig i restaurangköket på Campus.

Vid nio-tiden på fredagen anländer de till grannstaden några mil österut för att förena nytta med nöje.

– Vi förbereder 800 portioner, berättar Jimmy Forzelius.

– Det blir roligt att komma ut, framför allt för eleverna, resonerar han.

Det som serveras i bland annat tidningspapper från Strengnäs Tidning är en wrap bestående av grillad fläsksida, pickad rödlök och gurka, rostad lök, spetskål, stark majonnäs och egentillverkat tunnbröd.

– Fast food är supertrevligt, tycker Jimmy Forzelius med ett långvarigt förflutet på Edsbacka.

Culinary craft har gjort några offentliga framträdanden tidigare, under vårmarknaden i centrala Strängnäs och på korv och bröd-festivalen i Stallarholmen.

– Men för oss blir detta en ny presentationsteknik, berättar Forzelius.

Caroline Andersson fick ta hand om tunnbrödsdegen.

– Totalt 36 kilo. Jimmy är tydligen nöjd med mig som bagare, konstaterar hon.

Vad förväntar du dig av besöket i Mariefred?

– Det ska bli kul att träffa och prata med folk.

Alla elever som medverkar på NM i food truck gör det mot en viss ersättning (storleken beror på överskottet från försäljningen) men ställer också upp frivilligt.

– Jag har inte så mycket sommarjobb i år, därför tackade jag ja till NM, berättar Strängnästjejen Josefine Stridell.

Hur känns det inför helgen?

– Jättekul.

Finns det något som oroar?

– Ja, att grejerna inte ska räcka till.

Jimmy Forzelius har – av eget intresse – varit på två upplagor av NM i food truck.

– Det talas om totalt 12 000 besökare. Visst känns det fantastiskt och jättekul för oss att vara med där.

Vilken blir din uppgift förutom att leda arbetet?

– Jag kan hugga in på allt, grilla kött eller ta betalt ...

Mycket av maten förbereddes under fredagen.

– På plats blir det mer att bygga lego, säger Jimmy Forzelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!